Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП України на 2023 рік
Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП України на 2023 рік

Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП України на 2023 рік

Національний банк України прогнозує зростання валового внутрішнього продукту у 2023 році на 0,3%. Ще у жовтні 2022 року НБУ передбачалось зростання на 4,0%.

Про це повідомив на брифінгу голова НБУ Андрій Пишний.

Водночас, у Нацбанку сподіваються, що у 2024 році економіка зросте на 4,1% (раніше прогнозувалося зростання на 5,2%). У 2025 році зростання ВВП становитиме 6,4%.

Зараз дивляться

– Ключовим припущенням прогнозу є суттєве зниження безпекових ризиків із початку 2024 року. Основними ризиками залишаються триваліший термін повномасштабної воєнної агресії Росії, а також подальше руйнування об’єктів критичної інфраструктури, – йдеться в повідомленні.

Зазначено, що підприємства торгівлі та сектору послуг доволі швидко адаптувалися до відключень електроенергії, також обмеженим був вплив перебоїв з електропостачанням на аграрний сектор. Натомість значних втрат зазнала промисловість, зокрема металургія.

Водночас завдяки кращим результатам ІІІ кварталу та швидкій адаптації частини бізнесу й населення до нових умов оцінку падіння реального ВВП у 2022 році поліпшено до 30,3%.

Джерело: Нацбанк

Теги за темою
Нацбанк
Джерело матеріала
loader
loader