Філіппіни та США проведуть найбільші військові навчання за останні роки
Філіппіни та США проведуть найбільші військові навчання за останні роки

Філіппіни та США проведуть найбільші військові навчання за останні роки

КИЇВ. 15 лютого. УНН. Філіппіни та США проведуть найбільші військові навчання за останні роки, а Сполучені Штати цього року проведуть свої найбільші з 2015 року спільні військові навчання, заявив у середу командувач армією Маніли на тлі напруженості, що зростає, у відносинах з Китаєм у Південно-Китайському морі. Про це інформує Reuters, передає УНН.

Деталі

Навчання підкреслюють поліпшення відносин зі Сполученими Штатами за президента Фердинанда Маркоса-молодшого і відбуваються в той час, коли Філіппіни засуджують «агресивні» дії Китаю на спірному водному шляху, у тому числі використання ним «військового лазера» проти одного із суден Маніли раніше цього місяця.

Щорічні навчання «Балікатан» проводитимуться у другому кварталі, і в них буде задіяно понад 8 900 військовослужбовців, ніж у попередньому році, повідомив журналістам командувач армії Ромео Браунер.

«Вчення включатимуть безліч заходів, спрямованих не тільки на розвиток бойових можливостей обох збройних сил, але і на інші нетрадиційні ролі, такі як гуманітарна допомога і реагування на стихійні лихам», - сказав Браунер.

У 2015 році у спільних військових навчаннях взяли участь понад 11 тисяч військовослужбовців обох країн.

Контекст

Президент Маркос у вівторок викликав посла Китаю, щоб висловити «серйозне занепокоєння» інтенсивністю та частотою діяльності Китаю в Південно-Китайському морі, на більшу частину якого Китай претендує як на свою територію.

Застосування Китаєм 6 лютого лазера проти філіппінського судна, яке, за твердженням міністерства закордонних справ, було законним, викликало стурбованість та підтримку з боку Австралії, Японії та США.

Сполучені Штати знову попередили, що захищатимуть свого союзника за договором, якщо філіппінські сили зазнають нападу в спірному Південно-Китайському морі.

Філіппіни надали Вашингтону ширший доступ до своїх військових баз в рамках зусиль останнього зі стримування зростаючої наполегливості Китаю в Південно-Китайському морі та напруженості щодо самоврядного Тайваню.

Джерело матеріала
loader
loader