Довіри до Китаю немає: Столтенберг відреагував на “мирний план” Пекіна для України
Довіри до Китаю немає: Столтенберг відреагував на “мирний план” Пекіна для України

Довіри до Китаю немає: Столтенберг відреагував на “мирний план” Пекіна для України

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відреагував на так званий мирний план Китаю щодо війни в Україні. Генсек нагадав, що довіри до заяв Пекіна немає.

Про це Столтенберг заявив під час пресконференції в Таллінні (Естонія).

– Китай не користується великою довірою, оскільки він не зміг засудити незаконне вторгнення в Україну, – наголосив генсек НАТО.

Він нагадав, що всього за кілька днів до початку повномасштабної війни в Україні Пекін підписав угоду про партнерство з російським диктатором Володимиром Путіним.

Зараз дивляться

Столтенберг додав, що Кремль зараз готується до нових наступальних операцій проти України, а не до припинення війни.

Генсек висловив думку, що колись війна в Україні, з високою ймовірністю, завершиться за столом переговорів. Проте позиції сторін на таких переговорах безпосередньо залежатимуть від ситуації на полі бою.

Тож союзники зараз мають надавати Україні військову допомогу, щоб Київ мав сильну позицію і припинення війни стало можливим.

– Президент Путін має зрозуміти, що він не переможе на полі бою, має сісти за стіл переговорів та прийняти Україну як незалежну, суверенну націю в Європі. Тож військова допомога сьогодні – це шлях для досягнення мирних домовленостей завтра, – зазначив Столтенберг.

Він також повідомив, що НАТО поки що не бачить ознак того, щоб Китай передавав РФ летальне озброєння.

– Однак ми бачимо ознаки, що Китай, можливо, планує і розглядає постачання військової допомоги РФ. І Китай не повинен цього робити, оскільки це буде підтримкою незаконної військової агресії з порушенням міжнародного права, – заявив генсек НАТО.

Він нагадав, що Китай є постійним членом Радбезу ООН, а тому несе відповідальність за дотримання Статуту ООН, який РФ порушує своєю агресією проти України.

Читайте
Пекін хоче підігрувати РФ: Арахамія назвав неприйнятним “мирний план” Китаю

Що передбачає пропозиція Китаю

МЗС Китаю оприлюднило так званий мирний план із 12 пунктів, у якому виклало власні ідеї врегулювання війни РФ проти України.

Документ має назву Позиція Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні. Він складається з пунктів: повага до суверенітету всіх країн; відмова від “менталітету холодної війни”; припинення військових дій; відновлення мирних переговорів; вирішення гуманітарної кризи; захист цивільного населення та військовополонених; забезпечення безпеки АЕС; припинення “односторонніх санкцій” та інших.

Зокрема, Пекін наполягає, що “безпека регіону не повинна досягатися зміцненням чи розширенням військових блоків”. Ймовірно, це є натяком на розширення НАТО, проти якого виступала РФ та яке Кремль зробив приводом для вторгнення в Україну.

Крім того, Пекін пропонує, щоб після “припинення вогню” Україна та РФ відновили “мирні переговори”. При цьому ні слова не сказано про те, що Росія для початку має вивести свої війська з українських територій.

На ці пропозиції відреагував радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

– Будь-який “мирний план”, що передбачає лише припинення вогню і, як наслідок, нову лінію розмежування та продовження окупації української території, – це не про мир, а про заморожування війни, українську поразку та наступні етапи російського геноциду, – наголосив Подоляк.

А радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що план припинення війни міг би складатися лише з одного пункту: Росія має поважати суверенітет інших держав та вивести свої війська з України.

Джерело:

Теги за темою
Китай НАТО
Джерело матеріала
loader