Парламент Молдови засудив агресію Росії проти України
Парламент Молдови засудив агресію Росії проти України

Парламент Молдови засудив агресію Росії проти України

Декларація заявляє, що Росія здійснює агресію проти України з 2014 року, а з 2022 року вона переросла у повномасштабну війну. Вона також засуджує дії Росії як воєнні злочини та порушення міжнародного права.

Соратники Ігоря Додона демонстративно вийшли із зали

Декларація закликає Росію припинити війну та вивести свої війська з території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Блок комуністів і соціалістів ПКРМ-ПСРМ 1 березня зареєстрував свою власну декларацію "про гарантії збереження миру у Молдові", а депутат-комуніст Владімір Воронін пропонував створити комісію для напрацювання спільного тексту декларації.

Проте спікер відповів їм, щоб вони "наважилися називати речі своїми іменами". Після цього депутати з блоку комуністів і соціалістів демонстративно вийшли з зали, тому що голосування проводили лише члени парламентської більшості.

Яке ще важливе рішення прийняла Молдова

Восени 2022 року президентка Молдови Майя Санду затвердила заборону на георгіївську стрічку на території країни, раніше підтриману парламентом країни.

Також у Молдові заборонили символів V і Z, якими користуються війська Росії у війні проти України. Поліція Молдови обіцяє штрафувати всіх громадян країни у разі використання ними забороненої центральною владою георгіївської стрічки.

Росія розхитує ситуацію у Молдові

  • Володимир Зеленський повідомив, що українська розвідка перехопила план Кремля щодо дестабілізації ситуації у Молдові. Президент наголосив, що наразі ніхто не знає, чи у Москві вже віддали наказ діяти за цим планом
  • Він розповів, що дані розвідки України передали Молдові й президентка Санду це підтвердила. Після цього росіяни кілька разів намагалися поширити фейк, що Україна нібито готує якісь дії в Придністров'ї, зокрема поширюючи забутий наратив про "брудну бомбу".
  • Проте українська та молдовська влада спростовували фейки пропагандистів. Натомість у Молдові проросійські сили намагалися влаштувати протести.
Джерело матеріала
loader
loader