Пропозицію Ілона Маска імплантувати мікрочіпи в людський мозок було відхилено
Пропозицію Ілона Маска імплантувати мікрочіпи в людський мозок було відхилено

Пропозицію Ілона Маска імплантувати мікрочіпи в людський мозок було відхилено

Підприємству Neuralink пана Маска, яке сподівається вставляти крихітні чіпи в черепи людей для лікування таких станів, як параліч і сліпота , минулого року було відмовлено в первинному дозволі на проведення клінічних випробувань.

Повідомляється, що медичні регулятори США мають «десятки» занепокоєння щодо ризиків, пов’язаних із пристроєм, повідомляє Reuters. Занепокоєння включають побоювання, що крихітні електроди можуть застрягти в інших частинах мозку, що може погіршити когнітивну функцію або розірвати кровоносні судини.

Чіпи Neuralink розроблені для введення в мозок за допомогою крихітних ниток і використовують технологію штучного інтелекту для визначення активності мозку за допомогою так званого «мозкового комп’ютерного інтерфейсу».

Чіпи були випробувані на кількох мавпах і свинях і використані для демонстрації експериментів пана Маска з «читання думок». 

Це включало демонстрації кількох макак із чіпами Neuralink, які грали в комп’ютерні ігри, такі як понг, або друкували на клавіатурі, використовуючи свій розум.

Проте на Neuralink тиснуть зоозахисники, які стверджують, що тестування пана Маска призвело до загибелі сотень овець, свиней і мавп . У лютому компанія Neuralink визнала, що кілька тварин, які брали участь у її експериментах, були піддані евтаназії.

Компанія повідомила: «Дві тварини були евтаназовані в заплановані кінцеві дати. За порадою ветеринарного персоналу шість тварин піддалися евтаназії». Тварини були вбиті через збій пристрою, інфекції та «хірургічні ускладнення».

Федеральне управління з лікарських засобів США відхилило заявку Neuralink на проведення клінічних випробувань за участю людей минулого року, повідомляє Reuters. Урядові установи США також розслідують поводження Neuralink з тваринами під час своїх експериментів, повідомляло раніше Reuters.

У листопаді минулого року пан Маск передбачив, що компанія отримає дозвіл на початок випробувань цієї весни. Компанія, заснована в 2016 році, неодноразово не досягла цілей пана Маска щодо початку випробувань на людях .

Отримати відмову з першої спроби не є чимось незвичайним для компанії, що займається виробництвом медичних виробів, тому багатьом медичним пристроям потрібно багато років, перш ніж отримати дозвіл на тестування на людях.

Один із головних конкурентів Neuralink, Synchron, отримав благословення регуляторів США на початок клінічних випробувань. Компанія використовує пристрій, схожий на стент, який вставляється в кровоносні судини біля мозку, щоб приймати сигнали.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader