мзс росії заперечує участь рф в переговорах про продовження "зернової угоди"
мзс росії заперечує участь рф в переговорах про продовження "зернової угоди"

мзс росії заперечує участь рф в переговорах про продовження "зернової угоди"

КИЇВ. 12 березня. УНН. Офіційний представник мзс рф марія захарова стверджує, що нібито переговори про продовження "зернової угоди" за участю російських представників не велися. Про це УНН повідомляє з посиланням на міністерство закордонних справ рф.

Цитата

«Про висловлювання різних сторін, зокрема київського режиму, з приводу продовження «чорноморської ініціативи», другий термін (120 днів) дії якої закінчується 18 березня, нам відомо. Переговори з цього приводу, тим більше за участю російських представників не велися», - стверджує захарова.

Вона також заявила, що позиція рф загалом щодо «пакетної» пропозиції Генсекретаря ООН Гутерреша, складовою частиною якої, окрім зазначеної «чорноморської ініціативи», є Меморандум росія-ООН щодо нормалізації вітчизняного сільгоспекспорту, відома і залишається незмінною.

«Черговий раунд консультацій міжвідомчої російської делегації з Генсекретарем ЮНКТАД Р. Грінспаном і главою УКГЗ М. Гріффітсом, що курирують Меморандум росія-ООН і «чорноморську ініціативу» відповідно, відбудеться в Женеві 13 березня с. г.», - заявила захарова.

Доповнення

Туреччина висловила впевненість, що угоду про експорт зерна через Чорне море буде продовжено з 18 березня.

Раніше міністерство закордонних справ росії заявляло, що москва погодиться на продовження угоди щодо чорноморського зернового коридору, яка забезпечує безпечний експорт з українських портів, тільки в тому випадку, якщо будуть враховані інтереси її сільгоспвиробників.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомляв, що переговори про продовження "зернової угоди" тривають, процес не "помер". ООН зараз спілкується з рф і тоді повернеться до України з позицією.

Після вторгнення в Україну росія спочатку заблокувала всі українські морські порти. У липні 2022 року було досягнуто Чорноморської зернової ініціативи між ООН, Туреччиною, Україною та росією. Вона дозволяє експорт зерна з трьох чорноморських портів. Дія угоди наразі закінчується 18 березня.

Теги за темою
переговори
Джерело матеріала
loader
loader