У Лаврі буде ревізія мощей і музейних експонатів: Ткаченко застеріг УПЦ МП, щоб нічого не вкрали
У Лаврі буде ревізія мощей і музейних експонатів: Ткаченко застеріг УПЦ МП, щоб нічого не вкрали

У Лаврі буде ревізія мощей і музейних експонатів: Ткаченко застеріг УПЦ МП, щоб нічого не вкрали

Про це в ефірі телемарафону повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Ця ревізія необхідна для перевірки наявності та стану рухомого майна Київської лаври, зокрема мощей святих та музейних експонатів.

За переміщення експонатів загрожує кримінал

Окрім нерухомого майна, там ще є музейні експонати – понад 800 екземплярів, у тому числі мощі святих, які були передані монахам на використання, і щодо них буде окрема ревізія,
– заявив Ткаченко.

Міністр також попередив про кримінальну відповідальність тих осіб, які мають наміри кудись переміщати рухоме майно лаври, у тому числі мощі чи музейні експонати.

До слова, остання ревізія була у 2018 році, тому всі об'єкти є у переліку.

"Будь-який крок, який зможуть здійснити представники УПЦ МП стосовно рухомого майна і власне музейних експонатів, буде зафіксований, і вони матимуть кримінальну відповідальність", – наголосив міністр.

Що цьому передувало

  • 10 березня УПЦ отримала листа від Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про розірвання договору про користування державним майном та будівлями на території заповідника.
  • У документі йшлося про те, що УПЦ має покинути Києво-Печерську лавру до 29 березня 2023 року. Після цього у Лаврі працюватиме комісія з прийняття-передання державного майна.
  • У Мінкульті додали, що це стосується усіх приміщень, які орендує УПЦ в Лаврі. Відповідно до визначеної правовим полем процедури, від 11 березня почнуть працювати робочі групи, утворені Заповідником, з інвентаризації майна та з обстеження технічного стану будівель і споруд.
  • Згодом з'явилися цікаві дані державної аудиторської служби. Вона зафіксувала численні порушення під час ревізії Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра". Зокрема, мовиться про36 новозбудованих самочинних будівництв.
Джерело матеріала
loader
loader