Щоб отримати гарні крашанки можна навіть не йти до магазину, адже всі натуральні інгредієнти точно є у нас вдома. Такий спосіб фарбування яєць є безпечним, адже колір не перейде на білок яйця, як це трапляється з купленими барвниками, пише 24 Канал.
Кольори можна отримати будь-які, щоб натуральний барвник добре ліг та вийшов яскравий, яйця перед фарбуванням потрібно знежирити, для цього просто протерти шкарлупу оцтом, спиртом чи горілкою.
Цибулеві лушпайки – помаранчевий та коричневий колір
Здавна відомий спосіб, при чищенні цибулі не варто викидати лушпайки, а збирати їх до Великодня. Варити все разом з яйцями, чим більше – тим інтенсивніший колір. Також можна спробувати такий спосіб із червоною цибулею, колір вийде відповідний.
Ромашка та куркума – жовтий колір
Чай з ромашки дуже корисний, також цими травами можна пофарбувати великодні яйця. Просто зварити одразу з ромашкою, краще взяти більше, як для дуже міцного чаю. Колір вийде ніжний блідо-жовтий.
Якщо ж хочеться яскравого жовтого, тоді на допомогу прийде куркума. Приправу потрібно прокип'ятити у воді 15 хвилин, приблизно 3 столові ложки на 1 літр, потім занурити вже зварені яйця та залишити на 15-20 хвилин.
Яйця пофарбовані цибулею та куркумою / Фото Pinterest
Буряк та вино – червоний та рожевий
Зробити крашанки яскравими також допоможе звичайний буряк. Потрібно вичавити сік зі свіжого овочу та замочити в ньому яйця на три або більше годин. Якщо ж колір потрібен менш насичений та ближчий до рожевого, так само замочити потрібно у червоному вині.
Ягоди – фіолетовий, бузковий, синій
Якщо в морозилці є запаси ягід, вони чудово підійдуть для забарвлення крашанок у нестандартні кольори. Чорниця, лохина, смородина, або навіть виноград. Також підійдуть свіжі ягоди, тоді відтінки вийдуть яскравіші, або для більш ніжних кольорів можна взяти варення. Все разом варити з яйцями. Так само отримати сині відтінки може допомогти каркаде.
Природні барвники для яєць / Фото Pinterest
Інші кольори натуральними барвниками вийдуть не яскравими та ніжними. Блакитний допоможе отримати синя капуста, а зелений – шпинат або петрушка. У відварах з овочів яйця треба залишити від 3-х до 24-х годин.