Україна запроваджує нову державну політику з розмінування територій
Україна запроваджує нову державну політику з розмінування територій

Україна запроваджує нову державну політику з розмінування територій

КИЇВ. 4 квітня. УНН. Україна розпочинає нову державну політику з гуманітарного розмінування територій. Як повідомив на засіданні Уряду прем’єр-міністр Денис Шмигаль, також планується створити коаліцію держав для допомоги у цій сфері, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Вибухонебезпечними предметами всіяно близько 174 тисяч квадратних кілометрів нашої землі. Це як половина території Японії, півтори Греції чи дві площі Австрії", - наголосив прем'єр.

Деталі

Шмигаль поінформував, що за останній місяць на ворожих мінах підірвалися близько 724 людини, з них 226 загинули.

Також велика кількість родючих земель непридатні для обробки. Він додав, що врожаї з цих земель могли б нагодувати понад 80 млн людей у всьому світі.

"Ми вже сформували нормативно-правову базу, активізували роботу Національного органу з питань протимінної діяльності, створили Міжвідомчу робочу групу з питань гуманітарного розмінування, затвердили план розмінування понад 470 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення в дев’яти регіонах України", - сказав він.

Прем'єр зазначив, що цим займаються майже 350 груп розмінування. Зокрема, фахівцями знешкоджено близько 320 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Так, першим регіоном, де розпочалося гуманітарне розмінування сільгоспземель, стала Миколаївська область.

При цьому, в Україні починається друга посівна за час повномасштабної війни. За словами прем’єр-міністра, аграрії вже посіяли понад 500 тисяч гектарів. Загалом є плани засіяти цьогоріч понад 13 мільйонів гектарів.

Таким чином, Кабмін починає реалізацію нової державної політики в цій галузі, куди входить:

  1. оновлення національних стандартів протимінної діяльності;
  2. ефективна держпрограма розмінування з пріоритетами територій;
  3. створення ринку послуг із розмінування, конкуренція між операторами розмінування, залучення якнайбільшої кількості міжнародних операторів за допомоги фінансової підтримки союзників;
  4. освітні та комунікаційні кампанії;
  5. активне залучення інноваційних технологій.

Також Уряд доручив створити окрему структуру - Державний центр гуманітарного розмінування, який братиме участь у плануванні заходів протимінної діяльності та забезпечить роботу системи управління якістю розмінування.

Україна також ініціює створення широкої коаліції країн, які допоможуть пришвидшити процес розмінування.

"За оцінкою Світового банку, повний комплекс робіт із гуманітарного розмінування буде коштувати 37,4 млрд доларів. Лише потреби на поточний рік сягають понад 397 млн доларів", - додав прем'єр.

Станом на поточний час, Україна вже отримала 16 млн доларів міжнародної технічної допомоги та має попередні домовленості про ще 73 млн доларів.

Шмигаль також зазначив перспективність формату патронату країн G7 над замінованими українськими регіонами. Це сприятиме поверненню життя на деокуповані території і дозволить реалізовувати інші проекти відновлення, зокрема критичної та транспортної інфраструктури.

Доповнення

Раніше начальник відділу організаційної роботи з гуманітарного розмінування ДСНС Сергій Рева повідомив, що в Україні потребують розмінування близько 400 тисяч гектарів сільських угідь.

Теги за темою
війна Денис Шмигаль
Джерело матеріала
loader
loader