Четвергова сіль: що це та де застосовується
Четвергова сіль: що це та де застосовується

Четвергова сіль: що це та де застосовується

Останній четвер перед – це не лише час для очищення тіла й душі, а й день, коли господині готують оберіг від усіх бід – четвергову сіль.

Що таке четвергова сіль, як та де її можна використовувати, читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Четвергова сіль: що це

Четверта сіль вважається дуже сильним оберегом та засобом з особливою цілющою силою. Готують оберіг лише один раз на рік – на .

На вигляд сіль схожа на дрібне вугілля, оскільки має чорний колір. Саме тому оберіг ще має назву Чорна сіль. Також четвергова сіль має дивовижний аромат копчення та легкий запах сірководню.

. Раніше люди вірили, що саме вогонь очищає мінерал і дарує йому цілющу силу.

Наші предки вірили, що така сіль здатна лікувати, зцілювати та захищати від злих сил. Тому дотепер залишилася традиція виготовляти четвергову сіль у четвертий день .

Звідки пішла традиція готувати четвергову сіль? За повір’ями, саме четвергова сіль під час Таємної Вечері була осквернена зрадником Юдою. Він вмочив шматок хліба в сільничку, і цієї миті через руку в нього ввійшов Диявол.

Тому люди готують оберіг на Чистий четвер, аби “очистити сіль” від Диявола.

Де та як застосовується четвергова сіль

Здавна четвергову сіль використовували як дуже потужний оберіг для захисту оселі, очищення від негативу та злих духів,  також з цією сіллю проводили ритуали, аби зняти прокляття з людини.

Також четвергову сіль використовують на Великдень – її потрібно поставити в центрі святкового столу у сільничку. Після церкви, коли родина сідає за великодній стіл, кожен має посолити чорною сіллю крашанку та зʼїсти її.

А ще четвергову сіль використовують для очищення будинку від негативної енергетики. Чорну сіль додають у відро з водою та милом. Потім цією водою обмивають всі кути будинку, вікна, пороги та підлогу.

Також чорну сіль використовували для зцілення. Якщо хтось в родині хворів, йому у склянку води додавали священний оберіг та давали випити напій. До речі, тварин теж лікували магічною сіллю.

Четвергова сіль також допомагає людям покращити врожай. Перед посівом овочевих культур, четвергову сіль змішували із зерном. Люди вірили, що врожай буде кращим.

Крім того, якщо якась рослина починала гинути, чорну сіль додавали у воду та поливали нею город й сад. Це забезпечувало гарне дозрівання овочів та фруктів.

Також є кілька народних прикмет, повʼязаних з четверговою сіллю:

  • Якщо між чоловіком та дружиною починалися сварки, четвергову сіль завʼязували у маленький вузлик та клали у подружнє ліжко. Оберіг допомагав досягти порозуміння та примирити подружжя.
  • Аби немовля росло сильним та здоровим, під час купання у воду слід додати дрібку чорної солі.
  • Якщо малюк постійно плаче та не може заспокоїтись, мама клала під язичок малечі 1-2 крупинки четвергової солі. Вважалося, що оберіг заспокоїть дитинку і віджене все, що лякає.
  • Ще четвергова сіль використовувалася дівчатами під час вмивання. Вони кидали маленьку дрібку солі у воду і вмивалися нею. Вважається, що сіль подарує дівчині красу та щастя.
  • Також чорну сіль давали мандрівникам, які відправлялися у дальню дорогу. Кілька крупинок чорної солі потрібно було кинути у кишеню або пришити мішечок з сіллю до одягу. В народі вважають, що такий оберіг вбереже мандрівника в дорозі та зробить його шлях безпечним й легким.
Теги за темою
Великдень Традиції
Джерело матеріала
loader
loader