У Росії прийняли закон про довічне ув’язнення за держзраду
У Росії прийняли закон про довічне ув’язнення за держзраду

У Росії прийняли закон про довічне ув’язнення за держзраду

У Росії прийняли закон про довічне ув’язнення за держзраду

Також російський парламент передбачив жорсткіші покарання за низку інших правопорушень, як от теракт чи пособництво.

Государствєнная дума Росії затвердила остаточно зміни до кримінального кодексу, якими закріпила норму про довічне позбавлення волі за державну зраду, хоча зараз покарання за статтею про держзраду в Росії передбачає від 12 до 20 років позбавлення волі.

Як пише російське видання «Настоящее время», збільшення порогів покарання за держзраду в РФ також передбачає його відбування в установах з особливим режимом ув'язнення, а право на умовно-дострокове звільнення у тих, хто засуджений довічно, з'являється не раніше ніж через 25 років і за умови зразкової поведінки.

Ухвалений законопроект також передбачає посилення покарання за іншими статтями кримінального кодексу РФ, як от:

  • за "теракт" ймовірність покарання збільшено до 20 років позбавлення волі (зараз – 15 років).
  • за " сприяння терористичної діяльності " – мінімальний поріг покарання збільшено до 7 років (зараз – від 5 років).
  • за "пособництво" мінімальний термін піднято з 10 до 12 років (максимальний термін за цією статтею – до 20 років).
  • за "організацію терористичного співтовариства та участь у ньому" тепер в Росії можуть засудити від 10 до 15 років позбавлення волі (зараз – від 5 до 10 років).
  • за "диверсію" покарання підняли до 20 років позбавлення волі (зараз – 15 років).
  • за " акт міжнародного тероризму " покарання становитиме від 12 років і до довічного позбавлення волі (зараз від 10 до 20 років в'язниці чи довічного позбавлення волі).

Також російський парламент затвердив нову редакцію закону «Про громадянство Російської Федерації», згідно з якою набутого громадянства можуть позбавити за «дії, що загрожують національній безпеці», у тому числі за «фейки» щодо військових та «дискредитацію» армії РФ.

Також набутого громадянства РФ можуть позбавити за дезертирство, масові заворушення, неодноразове порушення закону про мітинги, ухилення від військової служби,  невиконання законодавства про "іноземних агентів".

Крім того, в Кримінальному кодексі Росії з'явиться нова стаття — «Сприяння виконанню рішень міжнародних організацій», до яких не входить Росія. Відповідно до неї передбачено покарання у вигляді штрафу у розмірі одного мільйона рублів чи позбавлення волі терміном до п'яти років.

Зокрема раніше автор поправки та спікер Госдуми Держдуми Вьячеслав Володін заявляв, що в Росії заборонять діяльність Міжнародного кримінального суду та інших міжнародних органів, діяльність яких спрямована проти РФ та її громадян.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд в Гаазівидав ордер на арешт російського президента Владіміра Путіна та омбудсмена РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової за співучасть у викраденні дітей з України. Як наслідок, у 123 країнах, які ратифікували Римський статут, вони повинні бути заарештованими, після чого їх мають передати до суду.

Головний прокурор суду в Гаазі Карім Хан також заявив, що ніхто не має відчувати безкарність, в тому числі й Путін, а ордер на арешт російського диктатора виданий пожиттєво і не матиме терміну давності. 

Джерело матеріала
loader
loader