Для українських бійців, що втратили зір на війні, створюють реабілітаційні табори
Для українських бійців, що втратили зір на війні, створюють реабілітаційні табори

Для українських бійців, що втратили зір на війні, створюють реабілітаційні табори

Українським військовим, які внаслідок поранень на війнівтратили зір, влаштовують спеціальні реабілітаційні табори, де вчать жити по-новому. Заняття, зокрема, проходили в Рівному, йдеться в сюжеті ТСН.

Тренери у цих таборах – колишній військові, також незрячі або з порушеннями зору. Вони вчать інших військових орієнтуватися на місцевості за допомогою палиць, по-новому читати, писати, користуватися гаджетами, готувати їсти тощо.

"На сьогоднішній день в Україні немає жодного центру реабілітації незрячих. Після поранення незрячих хлопців відправляють на реабілітацію до загальних реабілітаційних центрів", – пояснює Олеся Перепечко, виконавча директорка громадської спілки, що організовує заняття для військових з різних куточків країни.

Крім занять для самих військових, проводять також тренінги для їхніх близьких. Рідним військових пояснюють, як правильно їм допомагати і не заважати бути самостійними.

Реабілітація військових, що втратили зір - що повідомлялося

Українські бійці, що втратили зір під час війни, розпочатої Росією в 2014 році, зокрема, беруть участь в експериментальних програмах лікування.

Зокрема, військовий сапер Владислав Єщенко бере участь у вивченні технології "цифрового" або "штучного" зору в Іспанії.

Технологія передбачає вживлення у мозок спеціального чипу. Незрячий носить окуляри з камерою, яка передає зображення на приймач, що за допомогою штучного інтелекту обробляє інформацію і передає на чип, що стоїть у зоровій корі головного мозку. Хоча ця технологія не дозволяє повернути втрачений зір повністю, вона вже дозволяє пацієнтам бачити лінії, розрізняти літери, орієнтуватися на місцевості, не зіштовхуючись з предметами довкола. 

Такий чип придатний для використання на термін до шести місяців. На розроблення нового чипу, який можна буде використовувати постійно, може знадобитися до 3-х років. Українські військові та волонтери прагнуть згодом викупити цю технологію і зробити її доступною в Україні.

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
loader
loader