Чотири країни побоюються протистояння між Сполученими Штатами, Росією і Китаєм: з чим це пов'язано
Чотири країни побоюються протистояння між Сполученими Штатами, Росією і Китаєм: з чим це пов'язано

Чотири країни побоюються протистояння між Сполученими Штатами, Росією і Китаєм: з чим це пов'язано

class="c-article__lead">

Країни намагаються зберегти лояльність, що ставить під загрозу глобальний порядок денний американського лідера Джо Байдена. 

Чотири ключові країни прагнуть уникнути посилення протистояння між Сполученими Штатами, Росією і Китаєм. Йдеться про Індію, Бразилію, Пакистан і Єгипет.

Про це пише The Washington Post з посиланням на засекречені документи американської розвідки.

Як передає видання, країни намагаються зберегти лояльність, що ставить під загрозу глобальний порядок денний американського лідера Джо Байдена. 

Матіас Спектор, науковий співробітник Фонду Карнегі ввважає, що країни перебудовуються в той момент, коли США стикаються з новою потужною конкуренцією, оскільки Китай демонструє новий економічний і військовий вплив.

"Незрозуміло, хто опиниться у виграшній позиції через 10 років, тому їм необхідно диверсифікувати свої ризики", – сказав Спектор.

У матеріалі йдеться, що Пакистан був серед 32 країн, які утрималися від голосування за українську "формулу миру". Ще документ свідчить про те, що Індія також уникала займати сторону Вашингтона чи Москви під час розмови між індійським радником з національної безпеки Аджитом Кумаром Довалом та його російським колегою Миколою Патрушевим.

Попри те, що адміністрація Байдена намагається вмовити, а не залякати країни, що розвиваються, вони, ймовірно, збережуть обережність.

"Ці країни дивляться на США, і США набагато сильніші за них. Коли ви маєте справу з мамонтом, не має значення, чи симпатизує мамонт тому, що ви кажете. Коли він рухається, земля все одно трясеться", – зазначив експерт.

Тим часом Китай різко відповів на дорікання у "безмежній" дружбі з Росією. У Пекіні заявили, що вважають це втручанням у відносини.

 

Джерело матеріала
Згадувані персони