Білий дім не повідомляв: Зеленський розповів, як дізнався про "злив" секретних документів США
Білий дім не повідомляв: Зеленський розповів, як дізнався про "злив" секретних документів США

Білий дім не повідомляв: Зеленський розповів, як дізнався про "злив" секретних документів США

Володимир Зеленський розповів, як дізнався про витік секретних даних США у Мережу.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не отримав заздалегідь від США та Білого дому інформації про витік секретних документів.   

Про це глава держави розповів у інтерв'ю The Washington Post. 

Володимир Зеленський запевнив, що дізнався про масштабний витік секретних документів з новин.

"Я не отримував інформацію ні з Білого дому, ні з Пентагону заздалегідь. Ми не мали такої інформації. Я особисто – ні. Це, безумовно, погана історія. Нам це невигідно. Це не вигідно репутації Білого дому, і я вважаю, що це не вигідно репутації Сполучених Штатів", - сказав Зеленський. 

Відповідаючи на запитання, чи це спричинило напруження щодо довіри між країнами, Зеленський сказав, що демонстрація своїх особистих почуттів не варта потенційної шкоди для підтримки США військових зусиль України.

"Там, де я можу говорити відверто, я це роблю. Але є високі ризики. Якби це була моя війна проти Путіна, і нас було двоє на полі бою, я б сказав усім, що про них думаю. Але тут історія трохи інша. Ми всі відповідальні", - наголосив президент.

Зеленський також відмовився підтвердити або спростувати інформацію про шпигування за ним, що міститься в злитих документах: "Будь ласка, перестань грати зі мною в ігри. Я президент країни, яка перебуває у стані війни".

Витік секретних даних у США

На початку квітня газета The New York Times повідомила про появу в мережі секретних документів США щодо України, Китаю та Близького Сходу. У Вашингтоні визнали, що масштаб такого витоку разом із чутливістю самих даних може завдати величезної шкоди.

7 квітня стало відомо, що в Мережі опублікували другу партію секретних документів американської влади. У них йдеться не лише про Україну, але й про діяльність США в Індо-Тихоокеанському регіоні, на Близькому Сході, дії для боротьби з тероризмом і суперництво з Китаєм.

9 квітня Bellingcat повідомив, що документи з Пентагону почали зʼявлятися в Інтернеті ще в січні 2023 року на деяких Discord-серверах.

У злитих у соцмережі секретних документах з Пентагону є інформація про те, що США шпигують за своїми ключовими союзниками, зокрема за Україною, Південною Кореєю та Ізраїлем.

Як писали ЗМІ, Україна не ділилася з США планами майбутнього контрнаступу через сумніви у здатності Вашингтона зберігати таємниці. Відтак, витік секретних документів навряд чи нашкодить Україні на полі бої.

Згодом з’ясувалось, що до витоку інформації Пентагону причетний 21-річний військовослужбовець ВПС США Джек Тейшейра.

Джерело матеріала
loader
loader