У дівчини діагностували третю стадію раку: симптоми виявилися незвичними
У дівчини діагностували третю стадію раку: симптоми виявилися незвичними

У дівчини діагностували третю стадію раку: симптоми виявилися незвичними

Постійна відрижка може бути неприємною, але це також спосіб вашого організму сказати вам, що щось не так.

25-річна Бейлі МакБрін з Тампи, штат Флорида, розповіла, як у неї діагностували рак третьої стадії — і першим попереджувальним сигналом стала її посилена відрижка.

Про це повідомляє видання NeedToKnow

"Я ніколи не думала, що це може бути пов'язано з такою жахливою хворобою", — сказав Бейлі МакБрін. Медсестра із Флориди почувалася “спустошеною”, дізнавшись, що її безперервна відрижка насправді є симптомом раку.

В інтерв’ю виданню дівчина згадала дивний момент, коли вона почала часто відригувати, починаючи з 2021 року.

“Я відригувала п’ять-десять разів на день”, — сказала вона виданню. “Це було для мене ненормальним явищем. Раніше я рідко це робила”. 

Дівчина сказала, що “не надто багато думала” про це, і перестала згодом на це зважати. Однак у лютому 2022 року вона почала страждати від кислотного рефлюксу, який медики відкинули як симптом її тривоги.

МакБрін пояснила, що її здоров'я почало погіршуватися на початку цього року через "нестерпний" біль, втрату апетиту та неможливість сходити в туалет.

Як медсестра, вона довірилася своїм інстинктам, що у неї є якась “обструкція”, і швидко поїхала до лікарні. Пізніше комп’ютерна томографія показала, що у неї рак товстої кишки 3 стадії та пухлина, що закупорює товстий кишечник. Дівчина зізналася, що була шокована тим, що її надмірна відрижка призвела до такого карколомного діагнозу.

"Я ніколи не думала, що це може бути пов'язано з такою жахливою хворобою", — сказала вона. “Я пам’ятаю, що перше, що я могла сказати, було: “Я не готова померти”. Ніколи б в житті я не подумала, що будь-який невиразний симптом, який я мала, насправді був раком товстої кишки 3 стадії”. 

МакБрін розповіла виданню, що вважає, що безперервна відрижка була пов’язана з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою, яка почалася через місяць після того, як вона помітила відрижку. За даними клініки Мейо, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) виникає, коли шлункова кислота постійно повертається назад у трубку, що з’єднує ваш рот і шлунок (стравохід).

“Надмірна відрижка не є типовою ознакою раку товстої кишки, але мій онколог сказав мені, що це, ймовірно, початок моїх симптомів”, — додала вона. “ГЕРХ була симптомом у моєму випадку, оскільки моя пухлина повільно спричиняла повну кишкову непрохідність”.

Після встановлення діагнозу МакБрін, яка завжди вела здоровий і активний спосіб життя, перенесла екстрену операцію з видалення пухлини в січні перед початком хіміотерапії, яка триватиме до серпня. Вона закликала інших прислухатися до свого тіла та стежити за своїм здоров’ям, якщо вони помітять щось незвичайне.

“За 10 місяців до того, як мені поставили діагноз, я насправді була найздоровішою за всю історію”, — сказала вона. “Я тренувалася 5-6 разів на тиждень протягом принаймні 14 місяців”.

“Усе, що для вас є новим, навіть якщо в іншому випадку це вважається нормальним явищем, потрібно розглядати”, — продовжила МакБрін. “Я нічого не думала про свою відрижку, тому що це була “нормальна” річ. Важливо прислухатися до свого тіла”.

Рак товстої кишки, або колоректальний, є третім за поширеністю раком у світі після раку легенів і молочної залози. У МакБрін діагностували рак товстої кишки у 24 роки — задовго до рекомендованого віку для скринінгу та нагадування про те, як рак товстої кишки зростає серед молодих людей.  

Зокрема, Чедвіку Боузману в 2016 році, коли йому виповнилося 40 років, поставили діагноз рак товстої кишки 3 стадії, а потім він помер у 2020 році у віці 43 років.

Хоча приблизно 90% випадків раку товстої кишки трапляються у людей віком старше 50 років, з середини 90-х років кількість нових випадків зростає серед дорослих віком до 50 років, згідно з Національною організацією з захисту колоректального раку, яка підвищує обізнаність про важливість раннього виявлення через скринінг.

Але люди з раком товстої кишки почуваються краще, якщо хворобу виявляють і лікують на ранній стадії, до того, як вона пошириться за межі товстої або прямої кишки.

Дослідники ще не впевнені, чому у дорослих розвивається рак товстої кишки в молодшому віці. Близько 25% пацієнтів мають сімейний анамнез раку, і лікарі закликають усіх знати своє минуле, щоб перевірити, чи є у них більший ризик.  Але дієта та її вплив на ожиріння можуть бути причиною.

Американське ракове товариство рекомендує дорослим віком від 45 років регулярно проходити обстеження на рак товстої кишки, або аналіз калу, або колоноскопію. І вони закликають людей із симптомами раку товстої кишки, такими як зміна дефекації, наприклад посилення діареї, ректальна кровотеча,  темний кал, несподівана втрата ваги, судоми і підвищена втома — пройти обстеження у лікаря.

Однак експерти наголошують на необхідності попереджувальних обстежень, оскільки ці симптоми зазвичай з’являються лише після того, як рак товстої кишки вже поширився.

Джерело матеріала
loader
loader