Український донор кісткового мозку, який врятував 18-річного юнака, написав йому таємничого листа
Український донор кісткового мозку, який врятував 18-річного юнака, написав йому таємничого листа

Український донор кісткового мозку, який врятував 18-річного юнака, написав йому таємничого листа

Врятований юнак впродовж двох років немає права знайомитись із своїм генетичним близнюком.

У столичному “Охматдиті” виписали юнака, якому зробили трансплантацію кісткового мозку від донора, якого вперше знайшли в українському реєстрі. Стовбурові клітини цього донора не просто підійшли, донор виявився генетичним двійником. Як у лікарні проводжали свого пацієнта та чи познайомився він з тим, хто по крові йому як рідний, йдеться в ТСН. 

Олегу 18, він з Павлограда. Торік улітку йому зненацька стало зле. Після аналізів хлопцю поставили діагноз - апластична анемія у важкій формі. Це стан, при якому кістковий мозок людини перестає виробляти достатню кількість клітин крові. У Дніпрі, поміж сиренами та хованням у бомбосховищі, Олег пройшов курс хіміотерапії. Не допомогло. Єдиний шанс - трансплантація кісткового мозку. Вони стали шукати донора, подали заявку до українського реєстру і там знайшовся той, кого у медичному середовищі називають -  генетичним близнюком. “Тільки 70% мають свого генетичного близнюка – близнюки теж різні – краще молодий і чоловік. Донор був налаштований позитивно і радий, що врятує життя”, - кажуть медики.

В українському реєстрі нині понад 9 тисяч потенційних донорів, водночас як, наприклад, у світовому - майже 41 мільйон.

До великої війни, донорів кісткового мозку для хворих українців, шукали по всьому світу. Стовбурові клітини головно доставляли літаком, а нині трансплантант кур'єри зустрічають на кордоні і везуть авто. Часу у них не багато: від моменту забору до трансплантації має минути не більше 72 годин. І вони це роблять - за три доби навіть встигли доправити клітини з Індії. Впродовж цього року вже зроблено 101 трансплантацію кістково мозку.

Поки лишень провели одну трансплантацію, коли донора знайшли у вітчизняному реєстрі. Щоби цих випадків було більше - українців просять реєструватися у ньому. Стати потенційним донором кісткового мозку може людина до 35 років і без хронічних хвороб.

Мама Олега міркує, яка ж та людина, що врятувала її дитину. У цілях безпеки донор та реципієнт можуть зустрітися лишень через два роки, якщо захочуть. Доти можуть спілкуватися анонімно, через реєстр. Через нього генетичний близнюк передав парубкові листа, що в ньому - Олег не розповідає.  

Попереду в Олега ще зо три місяці амбулаторного лікування, якщо все буде добре, то він зможе повернутися додому. Мама вірить, що до того часу у рідному місті вже буде безпечно.

Соромиться слави і кпинів односельців: герой кліпу Imagine Dragons власноруч будує дім, а мріяв про мотоцикл

На Львівщині чоловік застрелив сусіда, поранив його тещу і втік до лісу: раніше його судили за напад з сокирою

У Дніпрі врятували бійця, у якого залізний уламок застряг у серці

Джерело матеріала
loader
loader