Створено технологію, яка здешевить виробництво лабораторного м'яса
Створено технологію, яка здешевить виробництво лабораторного м'яса

Створено технологію, яка здешевить виробництво лабораторного м'яса

Дослідники Центру клітинного сільського господарства Університету Тафтса (США) розробили стовбурові клітини для виробництва штучного м'яса, які захищені від помилок під час ділення і можуть швидко рости.

Технологія має знизити вартість вирощування м'яса в біореакторах і підвищити доступність штучного м'яса, пише «Хайтек».

Як пояснили вчені, більшість клітин у міру поділу і старіння починають втрачати ДНК на кінцях своїх хромосом, які називаються теломерами. Це може призвести до помилок під час копіювання або відновлення ДНК. Це також може призвести до втрати генів і в кінцевому підсумку — до загибелі клітин. Дослідники сконструювали бичачі м'язові стовбурові клітини так, щоб вони постійно відновлювали свої теломери, зберігаючи хромосоми «молодими» і готовими до наступного раунду реплікації та клітинного поділу.

«Другий крок до «безсмертя» клітин полягав у тому, щоб змусити їх безперервно виробляти білок, який стимулює критичну стадію клітинного поділу. Це ефективно прискорює процес і допомагає клітинам рости швидше», — уточнили в університеті. 

Дослідники в серії експериментів показали, що «безсмертні» стовбурові клітини справді диференціювалися на зрілі клітини, хоча й не повністю ідентичні натуральним, але такі, що відповідають усім вимогам.

Уточнюється, що для виробництва клітинного м'яса потрібні м'язові та жирові клітини з дуже високою здатністю до росту і поділу. Наявні технології, які схвалені регулюючими органами, дають змогу створювати штучні клітини, але такі продукти відносно дорогі, а виробництво важко масштабувати.

«М'язові стовбурові клітини, взяті в живих тварин для культивування, зазвичай діляться близько 50 разів, після чого вони починають «старіти» і потребують заміни. Альтернативна технологія може подолати ці обмеження і створити легкомасштабоване виробництво», — пояснили дослідники.

Джерело матеріала
loader
loader