«Укрзалізниця» та Мінцифри тестують інтернет від Starlink в потягах
«Укрзалізниця» та Мінцифри тестують інтернет від Starlink в потягах

«Укрзалізниця» та Мінцифри тестують інтернет від Starlink в потягах

Найкращий результат досягається шляхом комбінування мережі Starlink та мереж LTE.

В Україні активно працюють над впровадженням інтернету від Starlink в тому числі серед цивільної інфраструктури. Зокрема — у потягах. Пілотний проєкт зараз тестують «Укрзалізниця» разом з Міністерством цифрової трансформації України. Про це повідомляє видання AIN.UA, редакція якого дізналась деталі.

За інформацією видання, всього на вокзалах України використовується до 50 терміналів Starlink і зазвичай цей інтернет слугує як резервний і лише подекуди, як, наприклад, у Херсоні, — як основний канал звʼязку.

Зараз працюють над забезпеченням безперебійним інтернетом поїздів, що курсують Україною, адже часто на залізничних маршрутах взагалі відсутнє покриття LTE (бездротову мережу з підвищеними вимогами та пропускною спроможністю від 10 Мбіт/с) або ж навіть просто мобільна мережа. Термінали Starlink використають, щоб розв’язати цю проблему.

Зокрема, зараз Україною їздить тестовий поїзд класу Інтерсіті+, де використовується кількадесят терміналів. Він не має сталого маршруту, тому назвати його не можуть, але зазначають, що він курсує практично всією Україною, щоб тест був максимально повний. Також термінали використовують в поїздах, що виконують дипломатичні рейси. Всього залучено 40 терміналів.

«Укрзалізниця» та Мінцифри мають на меті до кінця року обладнати 16 поїздів категорії Інтерсіті+ доступом до мережі супутникового інтернету. Коли саме це трапиться — поки невідомо, оскільки система потребує якісного тестування. 

Проміжні результати тестів показали, що найкращий результат досягається шляхом комбінування мережі Starlink та мереж LTE — таке поєднання забезпечує наявність мережі на рівні 97% протягом всього шляху.

На один поїзд наразі розраховують встановлювати чотири термінали Starlink, 10 сім-карт та по дві точки доступу у кожному вагоні Інтерсіті+. Це, за планами, має забезпечити швидкість на рівні 500 Мбіт/сек. Доля розподілу трафіку буде така: Starlink — 60%, LTE — 40%.

Зазначається, що про необхідність наявності Wi-Fi говорять 99% пасажирів «Укрзалізниці». Видання AIN.UA зазначає, що, за їхньою інсайдерською інформацією, наразі система працює навіть краще, ніж очікували, тому можна припустити, що вже у недалекому майбутньому пасажири української залізниці матимуть у дорозі доступ як до соцмереж та сервісів дозвілля, так і до робочих інструментів.

Нагадаємо, за інформацією віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, станом на квітень 2023 року Україна отримала 42 тисячі терміналів супутникового інтернет-зв'язку Starlink, які забезпечують зв’язком критичну інфраструктуру, після початку повномасштабного вторгнення Росії.

Фото: promin.cv.ua

Джерело матеріала
loader
loader