Війна РФ проти України не змінила погляди Китаю щодо можливого нападу на Тайвань — аналітики
Війна РФ проти України не змінила погляди Китаю щодо можливого нападу на Тайвань — аналітики

Війна РФ проти України не змінила погляди Китаю щодо можливого нападу на Тайвань — аналітики

Війна РФ проти України не змінила погляди Китаю щодо можливого нападу на Тайвань — аналітики

Риторика Пекіна щодо Тайваню стала одним із кількох факторів, що викликають занепокоєння США та союзників.

Китай залишається головним довгостроковим викликом чинному міжнародному порядку, і немає жодних доказів того, що невдале вторгнення Росії в Україну змінило думки Пекіна щодо часових меж або методології будь-якого потенційного нападу на Тайвань. Про це йдеться у звіті Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), повідомляє CNN.

Війна в Європі може прискорити тенденції в Азійсько-Тихоокеанському регіоні до збільшення оборонних витрат і зусиль з розвитку військового потенціалу.

Занепокоєння США і всього регіону щодо зростання активності Китаю  посилилося в останні роки, коли Пекін швидко розширив військово-морський флот, мілітаризував острови в Південно-Китайському морі, намагався укласти пакти про безпеку з країнами у південній частині Тихого океану, а також посилив риторику навколо спірних територіальних претензій.

Ці побоювання загострилися за останній рік, коли Пекін двічі проводив масштабні військові навчання навколо острова Тайвань і відмовився засудити вторгнення Москви в Україну. Це вторгнення також привернуло підвищену увагу до Тайваню як до потенційної гарячої точки в Азії.

Незважаючи на значні відмінності геополітичних обставин війни Росії проти України та ситуації навколо Тайваню, модель, коли сильніший, на перший погляд, агресор, здійснює напад, керуючись баченням «об'єднання», посилила увагу до намірів Китаю щодо Тайваню.

Керівна Комуністична партія Китаю називає острів своєю територією і пообіцяла об'єднати Тайвань із материком, за необхідності застосувавши силу.

«Погляд Пекіна на Тайвань як на внутрішній виклик сформував його оцінку того, що застосування сили Китаєм для повернення острова буде абсолютно не схожим на війну в Україні», - йдеться у звіті.

Китайські військові стратеги, однак, проаналізували наслідки підтримки України з боку Заходу і фактори, які сприяли поганим військовим показникам Росії.

У доповіді зазначається, що неможливо визначити, чи застосує Китай силу для захоплення Тайваню в якийсь момент у майбутньому, і що Пекін буде приймати рішення не лише на основі оцінки військового потенціалу, але й з урахуванням потенційної невійськової реакції США та їхніх союзників, включаючи можливі економічні наслідки.

«Немає жодних доказів того, що Китай має чіткий графік вторгнення на Тайвань», - йдеться в доповіді.

Тим часом риторика Пекіна щодо Тайваню стала одним із кількох ключових факторів, які викликають зростання занепокоєння Японії щодо Китаю.

Посилення конфронтації

Китай продовжує розвивати свій морський потенціал, щоб діяти у відкритих водах далеко від своїх портів. Але зусилля США і їхніх найважливіших регіональних союзників, спрямовані на збільшення фінансування і боєготовності ВМС, можуть сприяти зміні військово-морського балансу на їхню користь, вважають аналітики. Водночас Пекін неодноразово заявляв, що його армія є оборонною силою, призначеною для захисту миру і розвитку в усьому світі.

Останніми роками США докладають цілеспрямованих зусиль для зміцнення безпекових альянсів і посилення присутності в регіоні.

Це включає розширення тристоронньої співпраці з союзниками Південною Кореєю і Японією та оновлення безпекового угруповання QUAD з Австралією, Японією й Індією, яке часто розглядається як протидія військовому посиленню Китаю. На початку цього року США, Велика Британія і Австралія домовилися про створення об'єднаного флоту атомних підводних човнів.

Однак багато держав регіону вважають за краще уникати вибору тієї чи іншої сторони в посиленні конфронтації між США і Китаєм. У регіоні не спостерігається тенденції до зближення з США через економічну залежність і страх перед ескалацією конфлікту.

Раніше міністр оборони Тайваню Чіу Куо-чен заявив, що Китай робить висновки із російського вторгнення в Україну. Поки триває війна РФ проти України, Сполучені Штати аналізують її уроки «з прицілом» на можливе зіткнення з Китаєм через Тайвань.

Голова Командування повітряної мобільності ВПС США генерал Майк Мініхан прогнозує, що війна між Китаєм і Сполученими Штатами може початися вже через два роки.

Однак розвідувальне співтовариство США вважає, що Китай не хоче військового конфлікту навколо Тайваню, хоча і сповнений рішучості взяти незалежний острів під свій контроль.

 

Джерело матеріала
loader
loader