![У МОЗ попередили про ботулізм внаслідок вживання отруєної риби](https://thumbor.my.ua/XIrbS4-qmusNFYUgNbE4Z7u5kVA=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2F7d3c4736763707d6a6063239d65ed7c7.jpg)
У МОЗ попередили про ботулізм внаслідок вживання отруєної риби
У Міністерстві охорони здоров'я заявили про те, що внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС на Дніпропетровщині почався масовий мор риби.
За даними МОЗ, десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ж ситуація найближчими днями може розвинутися в інших постраждалих регіонах країни.
"Нагадуємо: мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини!", - наголосили в МОЗ.
Фахівці закликали уникати купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.
"Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут", - зазначили у МОЗ.
Симптоми ботулізму включають: виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль; початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), "пеленою" перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення; блювання, запор і здуття живота; параліч дихальних м’язів.
Зазначається, що підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму.
"Медична система України готова до можливих випадків ботулізму. Протиботулінічна сироватка є у достатній кількості", - повідомили у МОЗ.
![loader](/files/images/preloader.gif)
![loader](/files/images/preloader.gif)