У МОЗ попередили про ботулізм внаслідок вживання отруєної риби
У МОЗ попередили про ботулізм внаслідок вживання отруєної риби

У МОЗ попередили про ботулізм внаслідок вживання отруєної риби

У Міністерстві охорони здоров'я заявили про те, що внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС на Дніпропетровщині почався масовий мор риби.

За даними МОЗ, десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ж ситуація найближчими днями може розвинутися в інших постраждалих регіонах країни.

"Нагадуємо: мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини!", - наголосили в МОЗ.

Фахівці закликали уникати купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.

"Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут", - зазначили у МОЗ.

Симптоми ботулізму включають: виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль; початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), "пеленою" перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення; блювання, запор і здуття живота; параліч дихальних м’язів.

Зазначається, що підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму.

"Медична система України готова до можливих випадків ботулізму. Протиботулінічна сироватка є у достатній кількості", - повідомили у МОЗ.

Теги за темою
Міністерство охорони здоров’я
Джерело матеріала
loader
loader