/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2Fa2ebc99c2c8e69b28a6132ac3339a48a.jpg)
Як правильно зібрати, сушити та зберігати корисну липу для чаю: ділимося порадами
Чай з липи є одним з найкорисніших і найсмачніших напоїв, який готується елементарно. Найважливіше – правильно зібрати квітки липи, а також їх висушити та зберігати цілий рік. Квітки липи дуже добре поєднуються з ромашкою, шавлією, чебрецем.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F4a042b945cf2d85c16cf5700d6040e41.jpg)
Редакція FoodOboz ділиться корисними порадами, як правильно зібрати липу, а також – як сушити, зберігати та готувати корисний, ароматний чай.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2Fca2a1acfbe014969b60cd7f74cf41804.jpg)
Як правильно збирати липу для чаю?
Липа цвіте не більше 2 тижнів, і дуже важливо – встигнути зібрати квітки саме в цей період. Оптимальний час для збору липи – коли більшість квіток на дереві тільки-но розкрилися, а інші знаходяться у фазі бутонізації, готуються розкритися. Якщо зібрати її раніше, її колір ще не набуде своєї цілющої сили і це буде помітно навіть за кольором завареного чаю. Якщо липа не дозріла, ви замість насиченого червоного відтінку отримаєте блідий. Якщо ж запізнитися, то замість щільних, пружних квіток вам дістанеться світло-коричнева суміш з мінімальним вмістом корисних речовин.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F887e2c9b273475ec81d1e5c49da9603e.jpg)
Важливо: збираюти квітки липи потрібно разом із приквітками (напівпрозорим листом у квітки), обережно обриваючи або обрізаючи суцвіття ножицями!
Де не можна збирати липу
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F1a53e90d8e3ed2fdf386ac10d9fe9337.jpg)
Збирати липовий цвіт не можна на узбіччях доріг, де на них осідає пил, пари бензину. Найкраще рвати липу подалі від автомагістралей. А найкраще – липовий ліс, а також паркова зона, де повітря відносно чисте.
Як правильно сушити липу
Після збирання квітки липи потрібно відразу ж сушити. Викладіть їх одним шаром на папір або на мішковину, щільну тканину. Зверху накрийте марлею або папером і обов'язково залиште в затіненому місці до повного висихання.
Важливо: при сушінні квітки потрібно декілька разів перемішати, щоб вони більш рівномірно і швидше просушилися і не запарилися. А також важливо, щоб не потрапляли прямі сонячні промені, так як липовий цвіт втрачає частину своїх корисних якостей!
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F53336babede978587dec9db1df3d0ece.jpg)
Коли квітки липи стануть ламкими, їх потрібно зібрати, видаляючи пошкоджені або потемнілі суцвіття, інші перекладіть у мішечки або скляні банки і зберігайте в сухому прохолодному місці!
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F2dde2a786725faff34e78823e30abd90.jpg)
Як правильно готувати липовий чай
Липу можна заварювати як окремо, і з іншими травами. Цукор до напою краще не додавати, щоб не забивати смак та аромат напою.
Обдайте окропом заварник, потім покладіть квіти липи, залийте окропом і дайте постояти 5-10 хвилин. Можна також просто заварювати у чашці.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F0f9e2336a7c9ee8cfb7a79d17bb99f4f.jpg)
Також на OBOZREVATEL ви можете ознайомитись із рецептами:
- Чай з м'ятою
- Чай з молоком
- Імбирний чай

