Для космічних місій: вчені створили робота, що змінює свою форму
Для космічних місій: вчені створили робота, що змінює свою форму

Для космічних місій: вчені створили робота, що змінює свою форму

Творці Mori3 вважають, що він зможе підтримувати інфраструктуру космічного зв’язку або виконувати ремонт зовнішніх частин космічного корабля.

Вчені створили робота Mori3, що змінює форму та може транспортувати вантаж, взаємодіяти з людьми і перетворюватися в незліченну кількість форм і розмірів. Це робить машину перспективним проєктом для майбутніх космічних місій.

Про це повідомляє Viсe.

Mori3 – багатокутний робот, що складається з трикутних модулів, які з’єднуються один з одним, утворюючи тривимірні сітки. Вони можуть утворювати низку різних структур, які підходять для конкретних завдань і середовищ.

Деякі з цих базових концепцій уже були досліджені у таких фільмах, як "Інтерстеллар". У стрічці був представлений саркастичний робот-перемінник під назвою TARS. Ще можна пригадати класичного суперроботу з окремих частин з мультсеріалу "Вольтрон" 1980-х років.

Робот Mori3 був розроблений групою робототехніків Крістофом Бельке та Джеймі Пейком зі Швейцарського федерального технологічного інституту в Лозанні. У дослідженні йдеться, що Mori3 "демонструє, як фізична сітка багатокутників створює нову структуру для більш універсальної інтелектуальної машини".

"Mori3 є прикладом фізичної багатокутної сітки в роботизованій системі. Ця робота підкреслює, як архітектура фізичної багатокутної сітки забезпечує шлях до досягнення високого ступеня морфологічної гнучкості в системах, що змінюють форму. Крім того, ми демонструємо ефективність і зручність відтворення різноманітних 3D-форм у фізичній, сформульованій формі за допомогою взаємопов’язаного та розподіленого інтелекту, перевіряючи наш підхід у різних роботах", – йдеться у дослідженні.

"Фізичне багатокутне об’єднання відкриває нові шляхи для майбутніх роботизованих систем і здатне трансформувати будь-що – від космічних місій, де використання кількох одноцільових систем є неможливим, до інтерактивних і допоміжних персональних пристроїв", – додали дослідники.

Хоча Mori3 призначений не лише для космічних застосувань, його модульна природа та здатність змінювати форму можуть запропонувати певні ключові переваги для місій за межами Землі.

Наприклад, Пейк із колегами вважають, що Mori3 колись зможе підтримувати інфраструктуру космічного зв’язку або виконувати ремонт зовнішніх частин космічного корабля.

Враховуючи непомірну вартість запуску вантажів і людей у космос, планувальники місій завжди шукають способи оптимізувати простір і вагу під час подорожей поза Землею. Цей виклик посилиться спробами повернути астронавтів на поверхню Місяця цього десятиліття в межах програми "Артеміда" під керівництвом NASA або зрештою відправити людей у більш віддалені пункти призначення, такі як Марс.

Модульні роботи, такі як Mori3, є одним із рішень цієї проблеми, оскільки вони просторово економічні, функціонально адаптовані та масштабовані для різноманітних завдань. Mori3 є лише частиною цілої категорії модульних концепцій із застосуванням для космічних польотів, таких як магнітні блоки під назвою ElectroVoxels, роботи, що крокують, під назвою WORM та колісні марсоходи SMORES.

Хоча ці проєкти ще перебувають на стадії створення прототипів, NASA, ESA та багато інших космічних організацій визнають їхній потенціал для оптимізації складних місій.

  • Вчені відтворили обличчя справжнього гобіта, який жив 60 000 років тому (фото)
  • Вперше в історії астронавти виростили клітини крові людини у космосі
  • Вчені з'ясували, скільки насправді важить Чумацький Шлях
Джерело матеріала
loader
loader