Білорусь будує лінію укріплень на кордоні з Польщею
Білорусь будує лінію укріплень на кордоні з Польщею

Білорусь будує лінію укріплень на кордоні з Польщею

Білорусь будує лінію укріплень на кордоні з Польщею

Місцеві її вже називають «лінією Хреніна».

В Берестейській області Білорусі на околицях села Саки неподалік кордону із Польщею розпочалися роботи з інженерного обладнання вогневих позицій, які включають будівництво системи окопів, траншей і бліндажів, повідомляє моніторингова група «Беларускі Гаюн».

За даними групи, судячи з масштабів будівництва можна зробити висновок, що йдеться про будівництво як мінімум опорного пункту, який може бути частиною укріпленого району.

Відстань від місця будівництва до міста Жабінка становить 5 кілометрів, до кордону з Польщею – 28, а до кордону з Україною – 47 кілометрів відповідно.

Зараз на будівництві опорного пункту задіяно, у тому числі важку будівельну техніку, а для обладнання опорного пункту планують використовувати зуби дракона, автомобільні покришки, дошки, колоди, а також бетонні блоки. У роботах беруть участь як цивільні будівельники, і білоруські військовослужбовці.

Раніше схоже укріпленні побудували в селі  Калініне у Гомельському районі, за 20 кілометрів від кордону з Україною. Воно складається із системи траншей, окопів, обладнаних позицій для ведення вогню бронетехнікою. При обладнанні укріпленого району використовувалися і зуби дракона.

Офіційно укріплений район у Гомельському районі будували для демонстрації чиновникам на щорічномузборі «Військова безпека та оборона держави» 26 травня. Однак згодом його так і не демонтували.

«Беларускі Гаюн» зазначає, що на разі  достеменно невідомо із чим пов'язане будівництво опорного пункту в Жабинківському районі з використанням зубів дракона. Однак зазначає, що є дві версії його можливого використання -  для проведення навчання із територіальною обороною, або ж як частину підготовки до оборони від потенційної зовнішньої військової агресії.

«Найімовірніше, концептуально «Лінія Хреніна» буде сукупністю взаємопов'язаних опорних пунктів та укріплених районів, які прикриватимуть об'єкти критичної інфраструктури та найімовірніші напрямки потенційної військової агресії. Тримають оборону в укріплених районах як територіальні війська, так і армія», - прогнозують в моніторинговій групі.

Створення в Білорусі системи військових укріплень місцеві ЗМІ уже назвали «лінією Хреніна», за прізвищем глави Міноборони Білорусі Віктора Хреніна.

Джерело матеріала
loader