Вчені з’ясували, скільки діабетиків буде у світі до 2050 року
Вчені з’ясували, скільки діабетиків буде у світі до 2050 року

Вчені з’ясували, скільки діабетиків буде у світі до 2050 року

На сьогоднішній день на діабет страждає 6% людей на планеті. І це виводить діабет у першу десятку основних причин інвалідності та смерті у світі.

Вчені з’ясували, що через 30 років у світі буде близько 1,3 млрд осіб із цукровим діабетом. Наразі ця кількість становить 500 млн осіб. Про це пише .

“Такі темпи зростання випадків діабету не просто тривожні, вони становлять ризик для кожної окремо взятої системи охорони здоров’я у світі, особливо якщо зважати на те, що діабет попутно збільшує ризик ішемічної хвороби серця та інсульту”, – зазначила провідний автор дослідження з Інституту показників та оцінки здоров’я при Медичній школі Вашингтонського університету в Сіетлі Каньїн Ліан Онг.

За її словами, причини хвороби криються у генетиці, а також логістичних, соціальних та фінансових бар’єрах в структурних системах країн. Найгірша ситуація в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

“Найвищий показник у Північній Африці та на Близькому Сході, де кількість діабетиків становить 9%, а у 2050 році буде в межах 17%. Також цей показник збільшиться до 11% у Латинській Америці та Карибському басейні. Майже в кожній країні світу діабет здебільшого діагностують у людей у віці 65 років і старше з показником поширеності в розмірі понад 20%. Найвищий показник поширеності в розмірі 24% було визначено для людей віком від 75 до 79 років. Зазначається, що в цьому випадку йдеться переважно про країни Північної Африки та Близького Сходу (39%), найменший показник у Центральній Європі, Східній Європі та Центральній Азії (20%)”, – додала експертка.

Серед причин розвитку діабету – також ожиріння, на яке припадає 52% інвалідності та передчасної смерті від захворювання. Далі йдуть неправильне харчування, екологічні та професійні ризики, паління, малорухливий спосіб життя та вживання алкоголю.

Нагадаємо, раніше вчені пояснили чому діабет у разі COVID-19 небезпечний.



Теги за темою
Здоров'я дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader