Методи малоінвазивної хірургії та їхнє використання в гінекології
Методи малоінвазивної хірургії та їхнє використання в гінекології

Методи малоінвазивної хірургії та їхнє використання в гінекології

Малоінвазивна хірургія або мінімально інвазивна хірургія – це таке хірургічне втручання, яке завдає мінімально можливої операційної травми.

Цим вона відрізняється від традиційної відкритої хірургії, коли доступ здійснюється шляхом розсічення тканин і відкриття зони втручання.

має багато переваг порівняно з відкритою, тому там, де можливе її використання, вона стає найкращим вибором.

Що являє собою малоінвазивна хірургія

Методи малоінвазивної хірургії

Суть малоінвазивної хірургії в тому, що замість розсічення тканин і оголення ураженої зони, хірургічний інструмент проникає всередину і там виконує необхідні маніпуляції, а потім виводиться назовні.

Метод не такий новий, як може здатися: вперше його застосував у 1930-х роках японський лікар Takagi. Для огляду та лікування сечового міхура він ввів у нього ендоскоп (цистоскоп), скасувавши необхідність важкої порожнинної операції з непередбачуваним результатом.

У 1931 році його учень Marski Watanabe вніс зміни в цистоскоп, пристосувавши його для лікування суглобів. Він удосконалював свій артроскоп і методи його використання, тому до 1957 року мав великий досвід артроскопії.

У 1957 році він випустив перший Артроскопічний атлас. Хірурги-ортопеди в усьому світі отримали можливість ознайомитися з методикою та швидко оцінили її переваги.

Цю подію можна вважати відправною точкою у тріумфальній ході малоінвазивної хірургії. Поступово до такого методу почали звертатися хірурги інших напрямків.

Нині малоінвазивну хірургію використовують для операцій на головному та спинному мозку, на хребті, кишківнику, надниркових залозах і нирках, жовчному міхурі, шлунку, стравоході, на серці та судинах, в онкології, урології й гінекології.

Розвиток комп’ютерної техніки та оптики ще більше розширив можливості ендоскопічної хірургії, давши старт роботизованій хірургії.

Використання лазера, ультразвуку та інших високотехнологічних методів доповнили можливості ендоскопії.

Малоінвазивні методи в гінекології

У гінекології використовується два види ендоскопічних втручань:

  • Лапароскопія – ендоскоп (лапароскоп) вводять всередину через проколи в передній черевній стінці. Використовується для втручання на яєчниках, фаллопієвих трубах, матці.
  • Гістероскопія – ендоскоп (гістероскоп) вводять всередину матки через піхву, не роблячи жодних проколів. Використовується для втручання на матці, її шийці, фаллопієвих трубах і піхві.

Для лікування гінекологічних захворювань використовуються також:

  • Ендоскопічна радіочастотна абляція ендометрія – вплив на осередок ураження за допомогою радіочастот, виконаний одним з ендоскопічних доступів (лапароскопії або гістероскопії).
  • LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure) – петльова електродіатермоексцизія, або конізація шийки матки.

Методи малоінвазивної хірургії

Переваги та недоліки малоінвазивної хірургії

Очевидною перевагою малоінвазивної хірургії є її мінімальна травматичність. Операційна травма, яка раніше була неминучою, іноді набувала такого масштабу, що хірургічна операція ставала недоцільною.

Ризики й навантаження на організм були настільки великі, що операції відкладали, поки була хоч якась альтернатива. Мінімально інвазивні методи все змінили.

Вони дали змогу лікувати багато захворювань швидко і з мінімальним ризиком.

Плюси:

  • Коротший час хірургічного втручання.
  • Менше наркозу, менше медикаментозного навантаження.
  • Мінімальний ризик інфікування.
  • Мінімальна крововтрата.
  • Короткий відновлювальний період.
  • Можливі органозбережні операції.

До недоліків методу можна зарахувати лише необхідність у спеціальному дорогому обладнанні, яке не всі клініки можуть собі дозволити.

Медичні центри Мати та дитина:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83

Автор статті: акушерка-гінеколог і репродуктолог

Джерело матеріала
loader
loader