Науседа: Запрошення до НАТО посилить Україну, відмова від нього розв'яже руки Кремлю
Науседа: Запрошення до НАТО посилить Україну, відмова від нього розв'яже руки Кремлю

Науседа: Запрошення до НАТО посилить Україну, відмова від нього розв'яже руки Кремлю

Президент Литви Гітанас Науседа закликав лідерів НАТО рішучіше підтримати Україну в її прагненні стати членом НАТО, оскільки запрошення до Альянсу надихне опір українців, а відмова від такого запрошення Кремль визнає слабкістю. Про це він сказав в інтерв'ю Reuters.

Пояснюємо складні речі простими словами – підписуйся на наш YouTube

Науседа порадив союзникам по НАТО не надавати значення побоюванням, що приєднання України до НАТО може на щось "спровокувати Росію".

"Ми не повинні соромитися приймати сміливіші рішення, тому що в іншому випадку путінський режим вирішить, що західні союзники занадто слабкі, що їх можна загнати в кут, і вони здадуться", – сказав він.

Водночас важливо, що "чіткіше формулювання перспективи членства для України, напевно, підвищить бойовий дух українських солдатів на полі бою".

Науседа вважає, що на саміті у Вільнюсі може бути дана обіцянка полегшити для України процедури вступу до НАТО після війни та надати їй додаткову військову допомогу.

"Ми всі розуміємо, що зараз, у розпал війни, Україна не може одразу вступити до НАТО. Ми це розуміємо. Українці це розуміють. Але ми повинні створити процедури, які будуть задіяні, коли війна буде закінчена і Україна переможе", – сказав президент Литви.

Науседа також сказав, що очікує на саміті НАТО у Вільнюсі президента України Володимира Зеленського.

"Сподіваюся, він буде тут і відіграє важливу роль у ухваленні рішень у Вільнюсі", – наголосив президент.

  • Канцлер ФРН Шольц не вірить у якнайшвидше вступ України до НАТО, а міністр оборони Німеччини повідомив, що НАТО може погодитися надати Україні спрощену процедуру вступу.
  • У Великобританії заявили, що підтримають вступ України до НАТО за спрощеною процедурою.
  • Le Monde вважає, що Франція може підтримати вступ України до НАТО, "щоб навчити Кремль".
  • 3 липня глава МЗС Литви Габрієлюс Ландсбергіс виступив за те, щоб на саміті НАТО у Вільнюсі Україну "чітко і безповоротно" запросили до Альянсу.
  • 4 липня президент Зеленський закликав президента США Джо Байдена підтримати зараз запрошення України до НАТО з початком процедури вступу після закінчення вторгнення Росії.

Теги за темою
НАТО
Джерело матеріала
loader
loader