Болгарія може продати Україні ядерні реактори російського виробництва — WSJ
Болгарія може продати Україні ядерні реактори російського виробництва — WSJ

Болгарія може продати Україні ядерні реактори російського виробництва — WSJ

ЄС готовий дати Україні кошти для закупівлі ядерних реакторів у Болгарії.

Болгарія може продати українському "Енергоатому" два ядерні реактори, які виробляла Росія.

Про це пише видання The Wall Street Journal.

Наразі тривають переговори між двома країнами. Згідно з умовами, болгарська державна енергетична компанія NEK може продати українській державній атомній компанії "Енергоатом" обладнання з недобудованої атомної електростанції "Белене", вартість якого становить щонайменше 600 млн євро.

Один з болгарських депутатів Делян Добрев розповів, що на Хмельницькій АЕС в Україні є два недобудовані енергоблоки під реактори типу ВВЕР-1000.

"У цьому плані Україна – єдиний у світі покупець нашого обладнання, а ми – його єдиний продавець. Це безпрограшна ситуація для обох сторін", – сказав він.

Своєю чергою,прем'єр-міністр Болгарії Николай Денков під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським сказав, що переговори уже почалися.

"Важливо, що почалися розмови, чи можуть ці реактори бути використані в одній з атомних станцій України. Звісно, це лише початок переговорів. Є дуже багато технічних параметрів – фінансових, економічних, їх треба обговорити", – зазначив Денков.

Водночас у Єврокомісії вже відреагували і заявили, що Україна може використати гроші ЄС для закупівлі ядерних реакторів у Болгарії, мовляв для цього немає жодних перешкод.

Слід зазначити, що той факт, що Болгарія — колишня радянська держава-сателіт, яка давно дружить з Москвою — розглядає цю угоду, є ознакою того, наскільки зменшився російський вплив у східних країнах Європейського Союзу.

Джерело матеріала
loader