Байден схвалив постачання Україні касетних боєприпасів – The Washington Post
Байден схвалив постачання Україні касетних боєприпасів – The Washington Post

Байден схвалив постачання Україні касетних боєприпасів – The Washington Post

Президент США Джо Байден схвалив постачання Україні касетних боєприпасів. Передачу, найімовірніше, здійснять в обхід законодавства за допомогою рідко використовуваного положення.

Про вилучення цього озброєння із запасів американського Міноборони мають офіційно повідомити до кінця 7 липня. Про це пише видання The Washington Post.

За його даними, цей крок передбачає обхід законодавства США, яке забороняє виробництво, використання та передачу касетних боєприпасів з інтенсивністю відмов понад 1% (нерозрива суббоєприпасів). Відповідні рішення ухвалили на тлі занепокоєння щодо нібито затримки контрнаступу України проти російських військ і скорочення західних запасів звичайної артилерії.

Узгодження питання щодо касетних боєприпасів для ЗСУ було досягнуто після кількох місяців внутрішніх дебатів щодо того, чи постачати спірні боєприпаси, які заборонені більшістю країн світу. Адже касетна зброя вибухає в повітрі над ціллю, випускаючи від десятків до сотень менших суббоєприпасів на великій території, водночас деякі з них можуть не вибухнути.

Байден схвалив постачання Україні касетних боєприпасів – The Washington Post

Основні боєприпаси, які розглядають для передачі, – це артилерійські снаряди M864, які вперше почали виготовляти в 1987 році. Ними стріляють із гаубиць калібром 155 мм, які США та інші країни вже надали Україні для боротьби проти військ РФ.

У своїй останній загальнодоступній оцінці, проведеній понад 20 років тому, Пентагон вирішив, що цей артилерійський снаряд має "несправність" у 6%. Тобто принаймні чотири із 72 суббоєприпасів, які несе кожен снаряд, залишаться нерозірваними по всій території у приблизно 22 500 кв. м (близько 4½ футбольних полів).

"Нам відомі звіти кількадесятилітньої давнини, які вказують на те, що певні 155-мм DPICM мають вищі показники псування", – сказав представник оборони, один із семи чиновників Пентагону, Білого дому та військових, які на умовах анонімності обговорювали це делікатне рішення.

Нині ж, пише WP, у Міноборони США переконують, що мають нові оцінки, засновані на тестуванні 2020 року, з показником нерозірвання боєприпасів не вище 2,35%. Хоча це перевищує обмеження в 1%, офіційні особи "ретельно відбирають" боєприпаси з рівнем втрати 2,35% або нижче для передачі в Україну, заявив речник Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер.

Представник оборонного відомства додав, що деталі нових оцінок "не підлягають оприлюдненню", зокрема подробиці що того, як, коли та де проводилися випробування, а також чи включали вони реальні вправи з вогню чи віртуальне моделювання. У військових інструкціях зазначено, що з цієї зброї не можна стріляти під час тренувань, оскільки вона є частиною військових запасів.

Байден схвалив постачання Україні касетних боєприпасів – The Washington Post

Журналісти пишуть, мовляв, немає положення про відмову від обмеження в 1%, який Конгрес встановив щодо ставок для використання касетних боєприпасів, записаних у асигнування Міністерства оборони за останні сім років. За словами офіційного представника Білого дому, американськи лідер Джо Байден обійде цей момент, і Конгрес вилучить боєприпаси з існуючих оборонних запасів. Це буде зроблено згідно з не частим використовуваним положенням Закону про іноземну допомогу, яке дозволяє президенту надавати допомогу, незалежно від асигнувань чи обмежень на експорт зброї, якщо він вирішить, що це в життєво важливих інтересах національної безпеки США.

Зазначається, що в звіті Дослідницької служби Конгресу для законодавців за 2022 рік йдеться про "значні розбіжності в оцінках частоти відмов" касетної зброї в арсеналі США. До того ж деякі виробники заявляли про 2-5%, тоді як спеціалісти з розмінування повідомили про показники від 10 до 30%.

Експерти з питань нерозповсюдження сказали, що оцінка Пентагону 2,35% непрацездатності, найімовірніше, стосується старіння снарядів із оновленими запалами, розробленими для покращення їхньої здатності до самознищення. Однак це неможливо дізнатися без доступу до даних випробувань.

Прихильники, які застерігали від використання касетних боєприпасів, кажуть, що заявлені нижчі показники псування є результатом випробувань в ідеалізованих і нереалістичних умовах, які не враховують реальні сценарії. В інструкціях армійської артилерії вказано, що навіть власна швидкість ураження армії може збільшуватися залежно від кута удару та типу місцевості, на яку вони падають.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше неурядова правозахисна організація Human Rights Watch закликала уряд США не надавати Україні касетні боєприпаси. Там видали, нібито українські військові "вже використовували" таке озброєння, і це "призвело до загибелі цивільних". Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк розкритикував правозахисників, заявивши, що вони намагаються зірвати постачання зброї Україні в такий спосіб.

Напередодні зазначалося, що Міноборони США продовжує розглядати можливість передачі Україні касетних боєприпасів зі своїх військових складів. До того ж про застарілі типи снарядів не йдеться.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader