Винен штучний інтелект. Австралійські лікарі потрапили у гучний скандал
Винен штучний інтелект. Австралійські лікарі потрапили у гучний скандал

Винен штучний інтелект. Австралійські лікарі потрапили у гучний скандал

Австралійська медична асоціація (AMA) закликала до встановлення жорстких правил та прозорості використання штучного інтелекту в охороні здоров'я після того, як лікарі в лікарнях Перта (столиця штату Західна Австралія, розташоване на південному заході Австралії – «Главком») почали використовувати ChatGPT для внесення медичних записів до карт пацієнтів. Про це пише The Guardian.

Австралійська медична асоціація  вважає, що Австралія відстає від інших країн у регулюванні штучного інтелекту (ШІ). Для захисту пацієнтів та медичних працівників, а також для створення атмосфери довіри необхідні жорсткіші правила, вважають в асоціації.

У травні п'ятьом лікарням південної столичної служби охорони здоров'я Перта рекомендували припинити використання ChatGPT для заповнення медичних карток. До цього з'ясувалося, деякі співробітники застосовували у своїй практиці велику мовну модель.

Австралія відстає від інших порівнянних країн у регулюванні штучного інтелекту та що для захисту пацієнтів і медичних працівників і зміцнення довіри потрібні жорсткіші правила. Генеральний директор служби Пол Форден  заявив, що використання подібних систем не гарантує конфіденційності пацієнтів і має бути припинено. 

За інформацією AMA, захист повинен включати забезпечення прийняття остаточних рішень лікарями. Також працівники медустанов повинні отримувати згоду пацієнта на будь-яке лікування чи діагностику, що проводиться з використанням ШІ.

АМА заявила, що дані пацієнтів мають бути захищені. Щоб система не призвела до посилення нерівності у охороні здоров'я, необхідний відповідний етичний нагляд, додали в асоціації.

На думку представників асоціації, Австралії слід розглянути міжнародні практики регулювання штучного інтелекту, наприклад, Закон ЄС про ШІ або підхід Канади щодо цього питання.

Цього тижня сенатори-демократи та республіканці висловили занепокоєння щодо можливого використання штучного інтелекту для створення біологічної зброї. Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер заявив, що скличе перші в історії форуми щодо вивчення штучного інтелекту.

Варто зазначити, що законодавці в усьому світі почали думати про те, як регулювати ШІ та запобігти потенційним загрозам після того, як генеративний штучний інтелект, який використовує дані для створення нового контенту, такого як ChatGPT, потрапив у заголовки газет.

Генеральний директор компанії OpenAI, яка створила ChatGPT, закликав Конгрес Сполучених Штатів регулювати штучний інтелект. Відомо, що Сенатори США проводять секретні брифінги щодо цього питання.

Джерело матеріала
loader
loader