Китай змінює позицію щодо війни в Україні та приєднується до переговорів у Саудівській Аравії – WSJ
Китай змінює позицію щодо війни в Україні та приєднується до переговорів у Саудівській Аравії – WSJ

Китай змінює позицію щодо війни в Україні та приєднується до переговорів у Саудівській Аравії – WSJ

Китай направить свого представника на зустріч у Саудівській Аравії, що буде присвячена виробленню принципів, що мають лягти в основу можливої мирної угоди між Росією та Україною. У ній візьме участь ціла низка світових держав, які симпатизують Києву, що може світчити про зміну поглядів Пекіна на війну та її закінчення.

Про це йдеться у статті The Wall Street Journal. Зазначається, що лідер КНР Сі Цзіньпін відправить на зустріч китайського посланця з питань миру Лі Хуея.

"Це означало б значне зрушення, оскільки Пекін залишився осторонь першої зустрічі групи, що відбулася в червні в Копенгагені", – зауважили в матеріалі.

Росію на зустріч у Саудівській Аравії очікувано не запрошено. Офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова назвала майбутнє зібрання "містифікацією", спрямованою на створення антимосковської коаліції.

Видання зауважило, що участь Китаю надасть рідкісну можливість для американо-китайської взаємодії з питань війни, оскільки очікується, що радник президента Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван також візьме участь у конференції. Присутні стежитимуть за будь-якими ознаками того, що погляди Пекіна на конфлікт та його закінчення зазнали змін.

Варто зауважити, що за весь період повномасштабної війни в Україні Пекін не зміг переконати західних чиновників у тому, що його можна розглядати як нейтральну сторону конфлікту через тісні відносини Сі з російським диктатором Путіним. Недовіра до Сі та Китаю широко поширена у світі, згідно з нещодавно опублікованим дослідженням Pew Research Center, в якому 71% респондентів з 24 країн вважають, що Китай не сприяє миру і стабільності на планеті.

Нагадаємо: представник Держдепартаменту США Метью Міллер повідомив, що російська участь у дипломатичних переговорах щодо досягнення миру в Україні може бути цінною. Це трапиться лише, якщо керівництво Кремля виявить готовність до справжньої дипломатичної взаємодії.

За словами Міллера, Російська Федерація ніколи не продемонструвала серйозного підходу до змістовних переговорів.

Водночас у Державному департаменті США вважають, що переговори, які відбудуться у Саудівській Аравії щодо Формули миру в Україні, можуть стати початком мирного процесу для завершення розпочатої Росією війни. Однак для встановлення миру, на жаль, потрібна готовність країни-агресора бути частиною мирної дипломатії.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

– видання Politico повідомило, що Китай таємно забезпечує Росію військовим спорядженням, яке вона використовує у війні проти України. Зокрема, йдеться про бронежилети, тепловізійні оптичні приціли та дрони;

– Китай закликав відновити зернову угоду, після того, як Путін її заблокував. Експорт дуже впливає на забезпечення продовольчої безпеки.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі ObozrevatelThreads і ViberНе ведіться на фейки!

 
Джерело матеріала
loader