Будь-яку кашу можна зробити кориснішою і смачнішою, додавши насіння, горіхи, ягоди.
Ще донедавна сніданок у жодній родині не обходився без каш. Бо швидко, смачно і корисно. Дітям готували манку, жінки собі обирали вівсянку, чоловікам пропонували рис чи кукурудзяну кашу.
Але згодом деякі дієтологи почали бити на сполох: каші – це суцільна шкода. І вагу піднімає, і рівень цукру в крові збільшує, і алергію викликає. Результат не забарився.
Сьогодні на сніданок здебільшого готують яєчню з беконом, млинці чи сирники.
Дієтологиня Оксана Скиталінська вважає, що від каш відмовилися даремно, бо достатньо додати до звичної каші – чи то вівсянки, чи гречки, чи перловки природні добавки і користь простої страви важко буде перевершити.
Оксана Скиталінська пояснює, яка дія каш на організм людини.
– Усі вони містять вітаміни групи В, магній, калій та фосфор, а також крохмаль, – каже лікарка.
За її словами, саме наявність крохмалю вимагає, щоб каші їли тоді, коли вони трохи охолонуть – крохмаль загустіє і не підніматиме цукор в крові.
Отож, чим корисні наші каші?
- Вівсяна нормалізує холестерин.
- Гречана так само нормалізує рівень холестерину.
- Кукурудзяна гальмує процеси бродіння та гниття в кишечнику, корисна при дисбіозах.
- Пшоняна має сечогінну дію, корисна при набряках.
- Перлова прискорює перистальтику кишківника, корисна при закрепах.
- Рисова (нешліфована, коричнева, чорна) – джерело поліфенолів.
- Рисова (шліфована, біла) сповільнює моторику кишечника, підходить тим, у кого є запальні процеси кишківника, схильність до проносів. На жаль, швидко підвищує глюкозу в крові.
Чи можна зробити, щоб каша залишалася ситною, смачною, давала енергію, але не піднімала цукор в крові, не сприяла збільшенню ваги.
– Звісно, можна! Я перерахую, що варто додати, щоб збагатити каші енергією, смаком і суперсилою, – говорить дієтологиня.
Оксана Скиталінська пропонує декілька варіантів.
Перший – на етапі замочування круп додавати висівки – пшеничні, вівсяні, інші.
Другий – у готову кашу додати подрібнені горіхи, насіння льону, коноплі, гарбуза. Це надасть страві протизапальної дії, додатково збагатить клітковиною і сповільнить викид глюкози в кров.
Третій – пів склянки ягід, можна пюре, з чорноплідної горобина, чорниця, ожина тощо зробить з каші суперпродукт – концентрат антоціанів (поліфенолів) і вітаміну С.
Навіть столова ложка ягідного пюре додасть каші потужного протизапального ефекту.
Четвертий – можна додати зародки пшениці, паростки пшениці та інших рослин. Це збільшить енергетичну цінність, і каша передасть енергію вам.
Найкраще готувати кашу, попередньо промивши, далі – запарити. Деякі каші потребують додаткового варіння, інші готові після запарювання.
– У будь-якому випадку, поверніть каші у свій раціон і в раціон своїх дітей, – закликає Оксана Скиталінська.
Фото: Згенеровано ШІ