В Україні зросла кількість хворих з інсультами: у чому причина
В Україні зросла кількість хворих з інсультами: у чому причина

В Україні зросла кількість хворих з інсультами: у чому причина

Через війну інсульти “помолодшають” орієнтовно на 10-15 років.

У 2023 році кількість інсультів у країні збільшилась на 16%. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив про проблеми, пов’язані з прогалинами у менеджменті деяких медичних закладів.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я.

“Через війну інсульти помолодшають орієнтовно на 10-15 років. Наше завдання — максимально підготувати медичну систему, в центрі уваги якої — здоров’я пацієнта”, - заявив очільник МОЗ.

За його словами, проблеми, які досі ще існують у деяких медичних закладах, більшість з яких перебуває у комунальній власності, пов’язані з прогалинами у менеджменті.

“Буду звертатись до голів обласних рад з відповідними пропозиціями про зняття певних керівників з займаних посад. Адже ми говоримо не про абстрактні недоліки чи цифри, за цим стоїть життя конкретних людей, ціною помилки чи недбальства для яких є інвалідність або смерть”, — наголосив Віктор Ляшко.

Міністр звернув увагу керівництва медзакладів на необхідність ефективних закупівель тромболітичних лікарських засобів, своєчасного здійснення діагностичних заходів та ендоваскулярного втручання. 

Також керівництву лікарень доручено провести роз’яснювальну роботу з лікарями щодо своєчасного інформування пацієнтів про можливість реабілітації після проведення лікування інсульту.

Які заходи вживає МОЗ

У повідомленні уточнили, що Міністерство охорони здоровʼя продовжує працювати над створенням мережі медичних закладів, в яких є все необхідне для надання якісної медичної допомоги пацієнтам з інсультом, та впровадженням нових ефективних методик для діагностики та лікування інсульту. На замовлення МОЗ за останні три роки було закуплено високотехнологічне обладнання для діагностики та лікування, зокрема, ангіографи.

Міністерство охорони здоров’я напрацювало принципи для розробки оптимальних маршрутів пацієнта з гострим мозковим інсультом, за якими визначений найбільший проміжок часу, протягом якого терапевтичні заходи будуть мати найвищий ефект («терапевтичне вікно»). Також оптимізація маршрутів має на меті суттєво знизити летальність у разі ішемічного та геморагічного типах інсультів.

Нагадаємо, дослідження показало, що люди, у яких є проблеми зі сном,можуть мати більший ризик інсульту.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader