Прощавай, рубль! Російська валюта летить у прірвуСюжет
Прощавай, рубль! Російська валюта летить у прірвуСюжет

Прощавай, рубль! Російська валюта летить у прірвуСюжет

З початку серпня на Московській біржі долар подорожчав на шість карбованців, а євро на п’ять. Це більше, ніж за липень.

Російський рубль продовжує падати і прямо зараз є однією з трьох найслабших валют у світі в 2023 році, поряд із турецькою лірою та аргентинським песо. Ще рік тому курс рубля був 60 рублів за долар, а сьогодні впритул підійшов до позначки 100 рублів за долар. Зміцнити рубль у російської влади поки що не виходить. Що на нього чекає далі?

 

 

На рубль тиснуть санкції та відтік капіталу із країни. Природні, начебто, процеси, коли ти розв’язуєш нічим не обґрунтовану війну у центрі Європи. Показово, що падіння рубля активізувалося і натомість маршу Євгена Пригожина на Москву.

 

Внесок у ослаблення рубля вносять і експортери. Минулого року владі вдалося зміцнити рубль у тому числі завдяки тому, що компанії зобов’язали продавати 80% валютних надходжень, тим самим створюючи пропозицію на біржі. Але з того часу платежі в доларах та євро стали небезпечними через загрозу блокувань, тому бізнес активно переходить на розрахунки в рублях, у тому числі з іноземцями. За результатами цих угод компанії не отримують валюту, яку могли б продати та зміцнити цим рубль. У реальному вираженні обсяг продажу валютної виручки скоротився більш ніж удвічі: з 16,8 мільярда доларів у липні 2022 року до 6,9 мільярда у липні 2023-го.

 

 

Падіння рубля може прискорити інфляцію. Однак поки що значного інфляційного тиску в Росії, на думку експертів, не спостерігається.

 

“І прискорення, якщо і буде, то це довгострокова історія. Тим більше, що війну рубль почав на рівні 80 рублів за долар, тож за півтора року девальвація поки не є такою значною”, – зазначає фінансовий аналітик Сергій Фурса.

 

Глава російського Центробанку Ельвіра Набіулліна визнає, що девальвація рубля впливає на інфляційні очікування і з часом позначиться на цінах, тому в РФ знову можуть підвищити ключову ставку. Якщо це станеться, депозити в банках стануть привабливішими для населення, яке зараз тримає гроші у валюті. Аналогічне рішення Центробанк ухвалив і минулого разу, 21 липня, проте девальвацію це не зупинило: рубль з того моменту знецінився до долара на 7%. А з початку року російська валюта втратила вже 25% від вартості.

 

Більшість експертів вважають, що курс долара по 100 рублів у серпні цілком реальний. А ще цілком реальне повернення до радянських практик, з кількома курсами рубля – офіційним та фактичним.

 



Теги за темою
Росія Економіка
Джерело матеріала
loader
loader