У приватних садочках на Київщині спалах кишкової інфекції: що відомо
У приватних садочках на Київщині спалах кишкової інфекції: що відомо

У приватних садочках на Київщині спалах кишкової інфекції: що відомо

У приватних садочках на Київщині спалах кишкової інфекції: що відомо

17 діток перебувають на стаціонарному лікуванні.

У шести приватних дитячих садочках Бучанського та Фастівського районів на Київщині зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції, що пов'язаний з роботою кейтерингової компанії. Про це повідомляє Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб у Facebook.

Зазначається, що станом на 1 вересня зареєстровано 18 випадків серед дітей від 2 до 6 років, які 30 серпня вживали продукти харчування, доставлені в садочки кейтеринговою компанією. На стаціонарному лікуванні перебуває 17 дітей, з них 1 дитина у відділенні інтенсивної терапії. 

Фахівцями ДУ «Київський ОЦКПХ МОЗ» розпочато епідеміологічне розслідування з метою встановлення джерела інфікування та локалізації спалаху.

"Проводяться лабораторні обстеження, які направлені на виявлення збудника захворювання. Фахівцями ДУ «Київський ОЦКПХ МОЗ» розпочато епідеміологічне розслідування з метою встановлення джерела інфікування та локалізації спалаху", -  йдеться в повідомленні.

Для захисту від кишкових інфекцій спеціалісти радять дотримуватись наступних правил:

  • не вживайте в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
  • не залишайте приготовлену їжу більш ніж на 2 години та не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
  • не купуйте продукти харчування, у місцях стихійної торгівлі;
  • ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням;
  • для оброблення різних видів продуктів використовуйте різні дошки;
  • суворо дотримуйтесь термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;
  • всі харчові продукти необхідно вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
  • мийте овочі і фрукти перед вживанням чистою безпечною водою;
  • використовуйте чисту воду: не пийте воду з випадкових джерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
  • кип'ятіть або дезінфікуйте воду з джерел, якість якої невідома. Кип'ятіння - надійний спосіб знезараження води в умовах виживання;
  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом. В разі неможливості миття рук – використовуйте засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.

Нагадаємо, у Львові протягом літа зафіксовано кілька спалахів кишкової інфекції у відвідувачів кафе.

 

Джерело матеріала
loader
loader