На Львівщині збільшилася кількість хворих на небезпечну хворобу
На Львівщині збільшилася кількість хворих на небезпечну хворобу

На Львівщині збільшилася кількість хворих на небезпечну хворобу

На Львівщині зросла кількість хворих на небезпечний недуг. Так у ще трьох пацієнтів, які лікуються в Львівській обласній інфекційні лікарні, діагностували лептоспіроз. Також у двох хворих є симптоми лептоспірозу, але лікарі чекають результатів аналізів. Про це повідомляє видання ZAXID.NET

До лікарні 2023 року з цим захворюванням потрапило вже 18 мешканців Львівщини, один хворий помер.

Двоє пацієнтів з підтвердженим діагнозом лептоспірозу перебуває у реанімації, повідомила виданню лікарка інфекційної лікарні Каріна Калайдіна.

Серед нових хворих є 24-річний львів'янин, який нещодавно повернувся з відпочинку у Карпатах. До лікарні звернувся самостійно через високу температуру тіла. У нього була клінічні прояви лептоспірозу, днями цей діагноз підтвердили лабораторно. Чоловік розповів лікарям, що у горах пив дощову воду, купався у водоймах, а після повернення додому у нього раптово підвищилася температура, виник головний біль, нудота тощо. Оскільки він відразу звернувся по медичну допомогу, то його стан середньої важкості.

Ще двоє чоловіків, яким 46 і 47 років, перебувають у реанімації. Один з Перемишлянщини, другий з Яворівського району. Мешканець Перемишлянщини купався у місцевому ставку, а чоловік з Яворівського району рибалив. В обох лабораторно підтверджено лептоспіроз.

У двох жінок, яким 72 і 55 років, є симптоми лептоспірозу, лікарі очікують результатів їхніх аналізів.

Ці жінки не купалися у водоймах. Одна збирала ожину, подряпала руки і поїхала на дачу, інша працює прибиральницею.

Заступник директора з медичної роботи інфекційної лікарні Андрій Орфін повідомив, що за 8 місяців 2023 року до інфекційної лікарні з лептоспірозом вже потрапило 18 мешканців Львівської області.

Для довідки: лептоспіроз у людей спричиняє бактерія, яка потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — гризунів, також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. В організм людини бактерія потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

Хворобу  може спричинити і вживання зараженої їжі.

Додамо, що від початку цього року і станом на кінець цього тижня на Львівщині зареєстрували 21 випадок зараження із первинним діагнозом лептоспіроз.

За аналогічний період минулого року таких випадків було 14. Приріст захворюваності становить 42%. За увесь 2022 рік зафіксували 31 випадок, з них чотири —летальні.

Аби не захворіти, варто дотримуватись правил:

  • уникайте купання у водоймах з непроточною водою, особливо у мілководних;
  • не купайтеся, якщо на тілі є порізи, подряпини та рани;
  • не використовуйте воду з відкритих водойм для пиття, а також миття овочів та фруктів;
  • завжди мийте овочі і фрукти, які підняли у саду чи придбали на ринку;
  • кип'ятіть воду та термічно обробляйте продукти тваринного походження;
  • не ловіть рибу у заборонених місцях;
  • дотримуйтесь особистої гігієни, мийте руки перед їжею, приймайте душ з милом, обробляйте дезінфекторами будь-які рани на тілі;
  • не ходіть босоніж у заболочених місцях;
  • під час робіт на полях, у заболоченій місцевості, на м'ясокомбінатах, під час догляду за хворими тваринами, на риболовлі використовуйте засоби захисту – рукавиці, гумові чоботи;
  • уникайте контакту з гризунами, дикими та свійськими тваринами – джерелами інфекції;
  • оберігайте продукти та воду від гризунів, особливо в умовах укриттів, не тримаючи їх відкритими.
На Львівщині збільшилася кількість хворих на небезпечну хворобу - Фото 1
Джерело матеріала
loader
loader