Виплати донору яйцеклітин
Виплати донору яйцеклітин

Виплати донору яйцеклітин

Донорство яйцеклітини – це добровільне надання жінкою, яка не має жодних проблем зі здоров'ям, власних дозрілих та готових до запліднення ооцитів, які згодом використовуються для ЕКЗ. Така процедура допомагає народити дитину жінкам дітородного віку (18-45 років), які не можуть завагітніти за допомогою власних яйцеклітин.

Показаннями до ЕКЗ з донорською яйцеклітиною вважаються відсутність яєчників, генетичні захворювання в анамнезі майбутньої матері, які з високою ймовірністю можуть передатися дитині, ранній клімакс, відсутність овуляції. 

Скільки одержує донор яйцеклітин?

Скільки коштує яйцеклітина, залежить від кількості взятих ооцитів та їхньої якості. Розмір виплати за процедуру здачі донорських статевих клітин коштує у середньому 20-50 тис. гривень. При цьому жінка-донор не несе жодних фінансових витрат, оскільки для неї всі обстеження у центрі безкоштовні. Це, наприклад, здавання аналізів, гормональна стимуляція, вилучення яйцеклітини, спостереження за здоров'ям донора після надання ооцитів. Якщо жінка приїжджає з іншого міста, їй також компенсуються витрати на проїзд.

Хто може надати яйцеклітини?

У центрі сурогатного материнства жінка заповнює анкету, де вказує параметри своєї зовнішності. Щоб стати донором ооцитів, вона повинна відповідати таким умовам:

  • вік 19-30 років;
  • відсутність шкідливих звичок – алкоголізм, наркоманія, куріння, також вона повинна вести здоровий спосіб життя;
  • повне фізичне та психічне здоров'я, відсутність протипоказань до донорства (ними вважаються захворювання на ВІЛ, токсоплазмоз, сифіліс, вірусний гепатит, злоякісні чи доброякісні пухлини яєчників, шизофренія, цукровий діабет, хвороби серця тощо);
  • наявність власної рідної дитини, самостійно зачатої та народженої;
  • відсутність лактації протягом 3 циклів.

При цьому кандидатка в донори ооцитів має пройти обстеження гінеколога, терапевта, здати загальноклінічний аналіз крові. А також аналізи на ВІЛ, сифіліс, TORCH-інфекції, вірусні гепатити. Крім цього, знадобиться мазок із шийки матки для цитологічного дослідження, флюорографія, визначення групи та резус-фактора крові.

Як стати донором яйцеклітин в Україні?

Донорство в Україні суворо регламентоване законом, за яким донор яйцеклітин не має жодних батьківських прав щодо дитини, народженої від її ооцитів, або зобов'язань щодо майбутнього малюка. Усі правові та медичні аспекти донорських програм, забезпечення юридичного захисту обох сторін (донора та клієнтів-батьків), конфіденційність прописані у статті №48 Законодавства України про охорону здоров'я, ст. №123 Сімейного кодексу, Інструкції про порядок застосування ДРТ, затверджених указом МОЗ №787 від 09.09.2013 року.

Згідно з правовими нормами, жінка повинна оформити такі документи:

  • Анкету, що кодується лікарем, який спостерігає донора. Він здійснює контроль результатів аналізів, стимуляції овуляції, виконує вилучення ооцитів. 
  • Письмовий договір, де жінка вказує, що добровільно погоджується стати донором і свідомо надати свій генетичний матеріал, пройти всі необхідні обстеження, приймати гормональні препарати. Також у договорі прописується сума виплати. 
  • Письмова згода чоловіка жінки-донора (якщо він є). 

У центрі сурогатного материнства «Артеміда» всі медичні процедури виконуються відповідно до чинного законодавства, а його фахівці гарантують високу якість маніпуляцій із застосуванням найсучаснішого обладнання, конфіденційність та анонімність.

Джерело матеріала
loader
loader