Вакцинацію проти COVID-19 в Україні можуть зробити обов’язкою
Вакцинацію проти COVID-19 в Україні можуть зробити обов’язкою

Вакцинацію проти COVID-19 в Україні можуть зробити обов’язкою


Громадянам України доступна безкоштовна вакцинація проти коронавірусу до кінця 2023 року і впродовж 2024-го.

Вакцинацію проти коронавірусної інфекції в Україні можуть зробити обов’язковою для громадян з груп ризику. Про це у вівторок, 5 вересня,  головний держсанлікар Ігор Кузін.

“У світі зараз відбувається перегляд тих рекомендацій, які стосуються проведення вакцинальних сесій. Фінальне і остаточне рішення стосовно того, якою має бути вакцинація проти коронавірусної інфекції – включена до календарів щеплень або рекомендована – має бути оприлюднено на світовому рівні в кінці листопада, коли відбудеться європейське засідання групи з питань імунізації”, – пояснив Кузін.

Він зауважив, що після оприлюднення цих світових рекомендацій Національна група експертів з імунізації розробить алгоритм включення вакцинації проти коронавірусної інфекції в національний календар щеплень.

Кузін зазначив, що на рівні міністерства сформалізовано певні “групи ризику” людей, які будуть зобов’язані проходити обов’язкову вакцинацію проти COVID:

  • медичні працівники,
  • групи високого ризику, серед яких особи від 60 років,
  • особи з імунокомпрометованим станом,
  • діти, які мають важкі супутні неінфекційні захворювання.

“Саме ці групи ризику, у разі захворювання на короновірус, незалежно від штаму, мають високий ризик важкого перебігу хвороби або летального випадку”, – зазначив держсанлікар. 

Він нагадав, що вакцинація в Україні – безкоштовна. Також безоплатною є діагностика на коронавірусну інфекцію. 

“ПЛР-діагностика також буде безкоштовною на рівні Центрів контролю та профілактики хвороб”, – зазначив він. 

Також, за його словами, Україна має необхідне обладнання для визначення штамів вірусу. 

Нагадаємо, в Україні 1 липня припинив свою дію карантин та режим надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією COVID-19, який тривав 1193 дні.

Як заявляв раніше міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, коронавірусна хвороба не зникла, але поступово переходить до звичайних сезонних захворювань.



Теги за темою
Хвороба інфекція
Джерело матеріала
loader
loader