Зеленський вирішить долю закону про електронне декларування після консультацій із Стефанішиною
Зеленський вирішить долю закону про електронне декларування після консультацій із Стефанішиною

Зеленський вирішить долю закону про електронне декларування після консультацій із Стефанішиною

Президент України Володимир Зеленський визначиться із рішенням щодо ухваленого Верховною Радою закону про електронне декларування після консультацій із віцепрем'єркою з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною.

Про це він сказав журналістам у середу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Відповідаючи на запитання, чи підпише він закон, чи накладе вето, глава держави заявив, що попросив віцепрем'єрку Стефанішину провести консультації.

"Після них я прийму рішення.

Їх два", – уточнив Зеленський.

Напередодні Верховна Рада ухвалила в цілому закон, який відновлює електронне декларування для посадових осіб держави та місцевого самоврядування, що є одним із критеріїв для подальшого руху України до Європейського Союзу.

Втім, головна правка 371 про відкриття реєстру декларацій негайно після ухвалення закону, а не через рік, не набрала необхідної кількості голосів.

Після цього Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомило про намір звернутися до президента з проханням накласти вето на ухвалений Верховною Радою законопроєкт про декларування державних службовців.

У НАЗК наголосили, що ухвалений парламентом законопроєкт залишає декларації закритими щонайменше на рік.

Також там є норма, згідно з якою у разі сплати штрафу особа, яка подала завідомо недостовірні відомості в декларації на суму до 1,3 млн грн, не потрапляє до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення.

Президент Володимир Зеленський раніше закликав Раду не зволікати з ухваленням законів, необхідних для відкриття переговорів про членство в ЄС.

Серед цих законів зокрема і відновлення е-декларування.

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас радив Україні влітку після проміжної оцінки щодо виконання семи рекомендацій Єврокомісії поновити е-декларування для посадовців.

Джерело матеріала
loader
loader