Підсумки 08.09: Удар по Кривому Рогу і захист моря
Підсумки 08.09: Удар по Кривому Рогу і захист моря

Підсумки 08.09: Удар по Кривому Рогу і захист моря

Унаслідок чергової російської ракетної атаки на Кривий Ріг постраждали 72 людини; Літаки Королівських ВПС Великобританії почали патрулювати акваторію Чорного моря. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Ранком у п’ятницю, після оголошення повітряної тривоги у Кривому Розі пролунав вибух. Ворог поцілив у будівлю поліції. У МВС заявили, що загинув поліціянт, троє людей, яких дістали з-під завалів – у важкому стані. Шість співробітників поліції отримали травми різного ступеня тяжкості. Також є пошкодження в житлових будинках поруч. Постраждало 72 особи.

У Запоріжжі сталося влучання кількома ракетами в об’єкти цивільної інфраструктури, є постраждалі. В 30 багатоповерхівках вибито квартирні та під’їздні вікна. Також вікна повилітали у трьох навчальних закладах. Попередньо, ворог використав балістику.

У Сумах Росія повністю знищила житловий будинок, з-під завалів врятували людей і пса. Після вибуху пошкоджень зазнали понад 20 осель та вісім транспортних засобів, виникла пожежа на значній площі.

Британія використовуватиме воєнну розвідку та спостереження для відстеження активності Росії в Чорному морі, щоб запобігти будь-яким російським ударам по цивільних судах, що перевозять зерно. Британці прагнуть запобігти не тільки відкритому нападу на цивільні судна, але й провокації “під чужим прапором”.

Українські військові ще декілька тижнів з управління та ремонту американських танків Abrams, основний курс комбінованих навчань закінчився у серпні. Це відбулось за запитом України. Навчання проходять на базі США у Німеччині, у них беруть участь майже 200 українських військових. За очікуваннями, передання танків зможе дозволити Україні подолати укріплення окупантів і допоможе контрнаступу.

Станом на вересень 2023 року військова допомога Литви охоплює вертольоти Мі-8, зенітні установки L-70 з боєприпасами, бронетранспортери M113, мільйони патронів, боєприпаси для гранатометів. Крім передання військової техніки, Литва активно навчає українських солдатів, надає медичну та реабілітаційну допомогу, консультує експертів.

У тимчасово окупованому Бердянську в ніч перед запланованими загарбниками псевдовиборами сталися вибухи на одній із “виборчих дільниць”. 

Україна змогла повернути додому ще дев’ятьох дітей, яких російські окупанти незаконно вивезли з країни або тримали на захоплених територіях, повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець. Серед тих, кого вдалося повернути, – неповнолітній, якого росіяни звинуватили у підриві моста.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території, мають успіх в районі південніше Роботиного, закріплюються на досягнутих рубежах. Протягом доби відбулось 24 бойових зіткнення. Війська РФ завдали 10 ракетних, 60 авіаційних ударів, здійснили 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

На Кубі арештували 17 осіб, які були причетні до мережі, що вербувала молодих чоловіків воювати в російській армії проти України. Затриманим загрожує до 30 років ув’язнення, довічне ув’язнення або смертна кара. Це залежить від тяжкості й типу злочинів, які варіюються від торгівлі людьми, участі в бойових діях в якості найманців.

За підсумками серпня світові ціни на продовольство суттєво знизилися після зростання у липні. Так, індекс цін на рослинну олію ФАО знизився на 3,1%, міжнародні ціни на пшеницю впали на 3,8%. Міжнародні ціни на масло та сир також впали, частково через мляву ринкову активність, пов’язану з літніми канікулами в Європі. Подешевшали курятина, свинина і яловичина. Цукор піднявся в ціні.



Теги за темою
Росія США Діти Великобританія допомога Запоріжжя Літак Чорне море Литва продукти
Джерело матеріала
loader
loader