ЄС не визнає фейкові "вибори" РФ на окупованих територіях України: Боррель пригрозив організаторам відповідальністю
ЄС не визнає фейкові "вибори" РФ на окупованих територіях України: Боррель пригрозив організаторам відповідальністю

ЄС не визнає фейкові "вибори" РФ на окупованих територіях України: Боррель пригрозив організаторам відповідальністю

Європейський Союз засудив проведення Росією нелегітимних так званих виборів на окупованих територіях України – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, в окремих частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель відкинув "марну спробу" Росії "нормалізувати свій незаконний військовий контроль та спробу анексії частин українських територій".

Він наголосив, що ЄС ніколи не визнає ці вибори. Заяву Бореля опублікувала прес-служба ЄС.

"Ми рішуче відкидаємо цю нову марну спробу Росії легітимізувати або нормалізувати свій незаконний військовий контроль та спробу анексії частини українських територій, засуджених у Резолюції ГА ООН, прийнятої 12 жовтня 2022 року. Це ще одне явне порушення міжнародного права, включаючи Статут ООН, незалежність і територіальну цілісність України. Європейський Союз не визнає і не визнаватиме ні проведення цих так званих "виборів", ні їх результати. Політичне керівництво Росії та ті, хто причетний до їх організації, зіштовхнуться з наслідками цих незаконних дій", – зазначив голова зовнішньополітичного. відомства ЄС.

За його словами, "вибори" відбулися на тлі "широкомасштабних та систематичних порушень прав людини, а також залякування та посилення репресій щодо українських громадян".

Боррель високо оцінив "мужність жителів України, які виступили проти фіктивного голосування і продовжують чинити опір російській окупації".

ЄС закликає Москву "негайно, повністю та беззастережно вийти" з території України.

"Європейський Союз, як і раніше, твердо відданий підтримці України та її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності. Росія має негайно, повністю і беззастережно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів", – наголосив Боррель.

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що проведення Росією фейкових "виборів" на тимчасово захоплених територіях України – це картинка для пропаганди. Він погрозив, що всі, хто причетний до цього незаконного процесу, ризикують потрапити під санкції США.

Нагадаємо, що російські окупанти розпочали імітацію "виборів" на Херсонщині та Луганщині, а на Донеччині та Запоріжжі вона стартувала ще раніше. Явка у захоплених регіонах, незважаючи на всі старання росіян, дуже низька.

А ті українці, які все ж таки взяли участь у "виборах", не втрачають можливості нагадати окупантам про справжнє ставлення до них. Так, у Новій Каховці один із українців на "бюлетені" написав, що його місто – це Україна.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

– У тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області в ніч проти 8 вересня, напередодні проведення так званих місцевих виборів РФ, пролунав гучний вибух. Як виявилося, здетонував вибуховий пристрій, закладений на "виборчій дільниці" у муніципальному ліцеї.

- У тимчасово захопленому російськими військами населеному пункті Пологи в Запорізькій області в п'ятницю, 8 вересня, пролунав вибух. Це сталося саме тоді, коли росіяни малювали "результати" фейкових виборів.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader