Рідкісний випадок: 31-річна американка народила дитину після власної смерті
Рідкісний випадок: 31-річна американка народила дитину після власної смерті

Рідкісний випадок: 31-річна американка народила дитину після власної смерті

Лікарі повідомили про рідкісний випадок: 31-річна американка народила дитину після власної смерті.

У нещодавній публікації в науковому медичному журналі описаний унікальний випадок, що стався у лікарні Університету охорони здоров’я Флориди (США). 31-річна породілля, якій діагностували смерть мозку внаслідок важкого інсульту, завдяки зусиллям лікарів, змогла народити здорову дитину.

Медики вважають, що цей випадок дійсно рідкісний, оскільки, попри смерть матері, вдалося врятувати немовля.

Зараз дивляться

Як зазначили дослідники, у науковій літературі є згадка про  щонайменше 35 вагітних пацієнток, у яких стався крововилив у мозок, що призвів фактично до смерті породіль. Вісім дітей загинули в утробі (23%), а 27 (77%) народилися живими, але двоє згодом померли.

Щоправда, вчені Університету охорони здоров’я Флориди сумніваються у достовірності цих даних: імовірно, показники виживання плода при такому діагнозі у матері насправді нижчі, просто випадки з поганими результатами зазвичай рідше оприлюднюються.

У даному випадку дитина народилася цілком здоровою на 33 тижня вагітності  після того, як її мати вже 11 тижнів була мертвою.

На світ з’явилося немовля вагою 2,142 кілограма, за шкалою Апгар його розвиток оцінили у 8 балів із 9. Дитина почувалася добре і через п’ять днів її виписали додому.

Матір після пологів відключили від апарату ШВЛ.

Жінці був 31 рік, пацієнтка хворіла на гіпертонію і  поступила до лікарні з гострим головним болем та судомами на 22 тижні вагітності.

Комп’ютерна томографія показала крововилив, внаслідок якого виник набряк мозку, а більшість внутрішньочерепних артерій сильно звузилися.

Медики провели зовнішній шлуночковий дренаж, щоб знизити підвищений внутрішньочерепний тиск, і поклали вагітну у відділення нейрореанімації.

На жаль, невдовзі жінці діагностували смерть головного мозку.

Всесвітній проєкт Смерть мозку визначає смерть мозку як повну і незворотну втрату функції мозку, кому без реагування з втратою здатності до свідомості, стовбурових рефлексів і здатності до самостійного дихання.

Однак родина висловила бажання підтримувати функції тіла померлої задля збереження вагітності і зрештою можливого народження дитини. Лікарі зголосилися на такий крок.

Акушерка постійно перебувала біля ліжка породіллі, стежачи за частотою серцевих скорочень та рухами плода. Через 11 тижнів, на 33 тижні вагітності, пацієнтці провели кесарів розтин.

Завдяки професіоналізму медиків маля побачило світ, попри смерть власної матері.

Теги за темою
США смерть
Джерело матеріала
loader
loader