Відомий кінорежисер-документаліст Сергій Буковський отримав премію Імені Василя Стуса
Відомий кінорежисер-документаліст Сергій Буковський отримав премію Імені Василя Стуса

Відомий кінорежисер-документаліст Сергій Буковський отримав премію Імені Василя Стуса

У своїй промові лауреат зазначив, що «шістдесятники, до когорти яких входив і Василь Стус, зробили все, аби незалежність, яку виборола Україна, стала реальністю».

Лауреатом цьогорічної премії імені Василя Стуса став відомий український кінорежисер-документаліст Сергій Буковський.

Як передає Укрінформ, ім'я переможця оголосили під час урочистої церемонії  вручення премії 14 вересня в Києві.

Перед нагородженням присутні вшанували хвилиною мовчання пам`ять митців, загиблих внаслідок російської агресії.

Декан Києво-Могилянської бізнес-школи, співзасновник премії імені Василя Стуса Олександр Саврук, вручаючи відзнаку Сергію Буковському, сказав: «Культура разом з освітою мають відтворити нам наступні покоління, зберегти, закласти фундамент. І там мають обов’язково бути люди, які спроможні це робити пропустивши, переосмисливши актуальні якісь контексти в ті смислові посили, які будуть формувати наступні покоління. Це характерне для людей, які отримують цю відзнаку. Це люди-інституції, люди-камертони, по нашому ми б сказали – лідери».

Сергій Буковський повідомив, що присудження премії стало для нього несподіванкою.

«Скажу більше - у мене відчуття незручності, бо на мою долю, в моєму житті не випало й тисячної частини тих страждань і мук, які випали на долю поета, на долю Стуса. Мені повезло, бо я прийшов у професійне кіно вже, можна так сказати, в щасливі часи - часи перебудови, коли вже можна було у весь голос говорити і про великий голод, і про сталінські табори, і про розстріляне відродження, і про бойчукістів. Тоді, до речі, вперше я і почув ім’я Стуса. І, власне, студії вже почали робити фільми про шістдесятників», - проголосив у своїй промові лауреат.

Він зазначив, що «шістдесятники, до когорти яких входив і Василь Стус, зробили все, аби незалежність, яку виборола Україна, стала реальністю».

«Я дійсно почуваюся винним, і вважаю наше суспільство винним у тому, що ми фактично, не побоюся цього слова, зрадили цих людей. Зміни, за які вони боролися, так і не сталися. Хоча вже 32 роки ми живемо у незалежній Україні, на превеликий жаль, не сталося найголовнішого, на мою думку, - це покаяння, бо жертви і кати ходять одними вулицями. Нині ремонтуються дороги під час війни, певно, це прекрасно, але я точно знаю, що ці дороги до храму не приведуть», - заявив Сергій Буковський.

Кінорежисер вірить, що через десятиліття «з’являться глибокі кінофільми, які зможуть відрефлексувати, що сталося з нами, чому Україна опинилася на межі вирви, чому ворожі танки опинилися на околицях Києва».

Лауреат премії імені Василя Стуса отримав грошову винагороду та статуетку, розроблену дизайнером Дмитром Покрасьоном і скульптором Станіславом Кадочниковим.

Премія імені Василя Стуса – одна з найдавніших українських премій у сфері культури. 1989-го року її заснувала Українська асоціація незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком. З 2016 року PEN Ukraine, Києво-Могилянська бізнес-школа та видавництво "Дух і Літера" продовжили цю ініціативу.

Премію імені Василя Стуса щороку вручають літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам, громадським діячам за внесок в українську культуру й стійкість громадянської позиції. Торік лауреатом став журналіст, письменник та публіцист Віталій Портніков.

Фото: Сергій Буковський/Укрінформ.

 

Джерело матеріала
loader
loader