Названо лауреата премії імені Василя Стуса
Названо лауреата премії імені Василя Стуса

Названо лауреата премії імені Василя Стуса

Лауреатом Премією імені Василя Стуса у 2023 році став режисер-документаліс Сергій Буковський. Урочиста церемонія оголошення переможця відбулася 14 вересня у Києві у просторі PEN Ukraine. 

Буковський отримав грошову винагороду та статуетку, яку створили дизайнер Дмитро Покрасьон та скульптор Станіслав Кадочников, повідомляє PEN Ukraine.

"Шістдесятники, до когорти яких входив і Василь Стус, зробили все, аби Незалежність, котру виборола Україна, стала реальністю. Нині з’явилось нове покоління кінематографістів, яке робить свою справу професійно і талановито. Приємно усвідомлювати, що мої молоді колеги сьогодні не лише знімають справжнє кіно, а й доносять світові знання про нашу культуру до світу", – сказав Сергій Буковський у своїй промові під час нагородження.

Ім'я лауреата виголосив український кінокритик, кінознавець, сценарист Сергій Тримбач. 

"Фільми Сергія Буковського не тільки документують реальність, а й філософськи осмислюють її – на найвищих світоглядних та емоційних регістрах. Історія України постає у Буковського в контексті світової проблематики, розкриваючи найдраматичніші епізоди народного життя через яскраві, правдиві, глибинно укорінені у великому та малому історичному часопросторі людські особистості", – підкреслив Тримбач.

У свою чергу  директор Києво-Могилянської Бізнес-Школи, член журі Премії імені Василя Стуса Олександр Саврук зазначив, що культура разом із освітою мають відтворити наступні покоління та закласти фундамент.

"Повинні бути люди-камертони, спроможні це зробити, осмисливши актуальні контексти. Такі риси характерні для діячів, що отримують Премію імені Василя Стуса. Культура разом із освітою мають відтворити наступні покоління, закласти фундамент. Повинні бути люди-камертони, спроможні це зробити, осмисливши актуальні контексти. Такі риси характерні для діячів, що отримують Премію імені Василя Стуса", – сказав Саврук.

Зазначимо, Буковський – український кінорежисер-документаліст, актор, представник критичної школи української документалістики.

Крім того, він – народний артист України (2008), володар Ордена "За заслуги" III ступеня (2021). Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2004) за 9-серійний телефільм "Війна. Український рахунок" (2003).

У 2017 році отримав Першу національну кінопремію "Золота Дзиґа" за стрічку "Головна роль" у номінації "Найкращий документальний фільм". У 2023 році відбулась прем'єра фільму "Іван і Марта" про подружжя Івана та Марти Дзюб – над стрічкою режисер працював з 2018 року.

Творчий доробок лауреата налічує понад 40 кінофільмів, серед яких зокрема фільм "Живі" (2008) про українців, що пережили Голодомор 1932-1933 років. У 2014 році Сергій Буковський створив Майстерню.doc. Це – майстерня документального кіно для молодих кінематографістів.

Як повідомляв OBOZREVATEL, члени Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосили про складання своїх повноважень.Причиною став скандал у колективі через пропозицію доповнити у 2023 році премію новими номінаціями.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader