Україна, Естонія та Люксембург запустили ІТ-коаліцію для України: які країни приєдналися
Україна, Естонія та Люксембург запустили ІТ-коаліцію для України: які країни приєдналися

Україна, Естонія та Люксембург запустили ІТ-коаліцію для України: які країни приєдналися

Міністри оборони України, Естонії та Люксембургу провели стартову зустріч нової коаліції у рамках "формату Рамштайн". Це сталося 19 вересня під час засідання Контактної групи з питань оборони України (UDCG).

Участь у заході взяли 20 держав. Бельгія, Данія, Литва та Латвія підписали Декларацію про наміри разом з Україною, Естонією та Люксембургом. Про це повідомляє Міністерство оборони України.

"Завданням ІТ-коаліції є забезпечення захищеної та стійкої ІТ-інфраструктури для Міністерства оборони України та Сил оборони, яка дозволить Україні бути більш ефективною на полі бою. Ми вдячні Естонії та Люксембургу за їхнє лідерство у просуванні цієї ініціативи. Я також хотів би подякувати Бельгії, Данії, Литві та Латвії за те, що вони приєдналися до наших зусиль, а також Міністру оборони Люксембургу за оголошення першого внеску до ІТ-коаліції", – сказав міністр оборони України Рустем Умеров.

Ідея розпочати цю ініціативу була оголошена під час засідання UDCG 15 червня.

Зазначимо, що ІТ-коаліція – це спеціальна група країн-донорів на чолі з Естонією та Люксембургом у рамках UDCG. Її мета – надання підтримки Силам оборони України у сфері ІТ, зв'язку та кібербезпеки.

Група має створити єдину цифрову екосистему бойового управління та управління оборонними ресурсами Сил оборони. Мета – забезпечити кращу координацію та ефективніше застосування Сил оборони та використання можливостей, наданих країнами-партнерами.

Як повідомляв OBOZREVATEL, деякі країни заявили про готовність розпочинати тренування українських пілотів на західних винищувачах, а також готові надати бойові літаки у складі "авіаційної коаліції". Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що "авіаційну коаліцію" для надання Україні західних винищувачів буде сформовано цього року.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader