Викликає рак і безпліддя: небезпечний хімікат виявили в організмі 90% європейців
Викликає рак і безпліддя: небезпечний хімікат виявили в організмі 90% європейців

Викликає рак і безпліддя: небезпечний хімікат виявили в організмі 90% європейців

Європейське агентство з навколишнього середовища щойно оприлюднило дослідження, результати якого засвідчили, що в організмі 90% мешканців 11 країн Європи виявлено надзвичайно небезпечний хімічний реагент.

Мова йде про синтетичний хімікат бісфенол А (БФА), що використовується повсюдно. Його додають при виробництві пластикових і металевих харчових контейнерів, багаторазових пляшок з водою і труб для питної води, донедавна він був складовою речовиною і пляшечок для дитячого харчування.

Бісфенол-А, здатний порушувати гормональний баланс в організмі людини, викликати онкологічні захворювання і безпліддя, порушувати роботу імунної системи.

Зараз дивляться

Дослідження було проведене серед громадян Хорватії, Чехії, Данії, Франції, Фінляндії, Німеччини, Ісландії, Люксембурга, Польщі, Португалії та Швейцарії.

Досліджувався аналіз сечі.

Результати зафіксували перевищення гранично допустимого рівня бісфенолу А на 100% у учасників дослідження з Франції, Люксембурга та Португалії.

Проте навіть найнижчий рівень, що  зафіксували дослідники, був на 71% вищий за допустимий. Такий відсоток хімікату в організмі показали аналізи швейцарців.

– Завдяки цьому дослідницькому проєкту ЄС з біомоніторингу людини ми побачили, що бісфенол А становить набагато масштабніший ризик для нашого здоров’я, ніж вважали раніше, – підкреслила Леєна Юля-Мононен, виконавчий директор ЄЕЗ.

За її словами, результати вказують на необхідність суворішого контролю та регулювання речовин, які можуть потрапляти в навколишнє середовище і продукти, які споживають люди.

Проте й досі точаться дискусії. Деякі дослідники переконують, що мінімальний вміст бісфенолу А в організмі, не завдає істотної шкоди.

Останні ж дослідження показують, що реальне перевищення допустимих доз аж ніяк не мінімальне, а неймовірно високе.

Наразі бісфенол-А повністю заборонений тільки у Франції.

І хоч його використання офіційно  обмежили також в країнах ЄС і США, хімікат і досі застосовується. Отже, мільйони людей піддаються впливу надзвичайно шкідливої речовини.

Джерело:

Теги за темою
Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader