Новий імплант для лікування діабету містить безлімітну кисневу систему
Новий імплант для лікування діабету містить безлімітну кисневу систему

Новий імплант для лікування діабету містить безлімітну кисневу систему

Вчені вирішили одну з головних проблем під час використання імплантів у лікуванні цукрового діабету — довгострокове постачання пристрою киснем. Завдяки цьому виникла можливість відмовитися від ін'єкцій інсуліну на тривалий термін. Безпеку та ефективність представили у доклінічних моделях.

Ін'єкції інсуліну допомагають компенсувати поломки у природній функції організму виробляти гормон, щоб контролювати рівень глюкози у крові. Спочатку як терапевтичну альтернативу вчені почали вивчати можливість трансплантації бета-клітин підшлункової залози, які у здоровому організмі виробляють інсулін. Пересадка клітин від донора потребує прийому імуносупресорів, тому поступово підхід удосконалили до ідеї введення імпланту з підшлунковою клітинами.

Наразі вчені з Массачусетського технологічного інституту  вирішили  важливу проблему вже існуючих імплантів — довгострокове постачання пристрою киснем. Деякі вчені раніше використовували кисневі камери, що вимагали частої перезарядки, інші застосовували хімічні агенти для генерації кисню, проте тривалого ефекту досягти не вдавалося.

Новий підхід може генерувати кисень постійно за рахунок розщеплення води.

В основі нової технології використовується протонообмінна мембрана, яка здатна розщеплювати присутній в організмі водяну пару на водень та кисень. Кисень постійно збирається в камері зберігання та живить клітини. При цьому імплант отримує енергію бездротовим способом за допомогою магнітної котушки, розташованої зовні. У перспективі її планують упакувати у невеликий пластир, який можна буде клеїти на шкіру.

У доклінічних моделях мишей імплант нормально функціонував та підтримував оптимальний рівень глюкози в крові.

Успіхи у лікуванні діабету дозволяють припустити, що імплант можна використовуватиме різних цілей. Наприклад, доставка інших типів клітин. Гіпотеза також ґрунтується на вдалому досвіді з клітинами, що виробляють білок еритропоетин, що стимулює вироблення еритроцитів.

Тим часом команда з Австралії застосувала гельмінтів для лікування діабету у пацієнтів і  досягла  значного зниження показників резистентності до інсуліну.

Джерело матеріала
loader
loader