/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F3ac593c5868fcbfae19af90bb01ebfc6.jpg)
Запаси на зиму робити ще зарано? Які ціни на продукти українці побачать ближче до жовтня
В Україні з настанням холодів традиційно дорожчають продукти харчування. Експерти розповіли, що саме чекає на покупців і чому ціни зростуть.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко зазначив, що зміна погоди завжди впливає на ціноутворення, хоча рік тому багато економістів заявляли, мовляв, через війну чинник сезонності дещо "згладився". Про це пише KP.UA.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F1748503036937e4afd7c352939131654.jpg)
Він прогнозує, що сало однозначно подорожчає, оскільки ціна на нього залежить від погоди. А ось виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін впевнений, що вартість картоплі незабаром знизиться, бо її активно почнуть копати і на ринку буде висока пропозиція.
Втім, для зниження цін, наприклад, на хліб чи макарони, жодних причин немає.
"Загалом сезонний фактор пов'язаний не стільки з календарним місяцем, скільки із середньодобовою температурою. Поки світить сонце, помідори червоніють, а огірки зеленіють, нічого дорожчати не буде. Але як тільки погода зіпсується, підуть дощі та люди почнуть утеплюватися, ціни одразу підуть вгору. Якщо це відбудеться у вересні, значить, ціни почнуть зростати вже цього місяця", - висловився Пензін.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fe0a14b1c89cdb861e521850cd7320d53.jpg)
А ось економіст Владислав Банков вважає, що в найближчому майбутньому українці все ж таки помітять здешевлення продуктів. Це пов'язано з тим, що у ринку посилилася конкуренція, а попит знижується і натомість зростання пропозиції.

