В усіх лікарнях в Україні повинні бути кондиціонери: Ляшко про терміни і як каратимуть медзаклади
В усіх лікарнях в Україні повинні бути кондиціонери: Ляшко про терміни і як каратимуть медзаклади

В усіх лікарнях в Україні повинні бути кондиціонери: Ляшко про терміни і як каратимуть медзаклади

За даними Міністерства охорони здоров'я, кондиціонерами нині забезпечені лише 12% палат.

В Українімедичну спільноту сколихнуло повідомлення про те, що Національна служба здоров'я не укладатиме контрактів за певними пакетами з тими лікарнями, в яких немає кондиціонерів. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко переконаний, що гроші на це у медзакладах є. 

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Інни Боднар. 

В усіх лікарнях повинні бути кондиціонери

Міністерство охорони здоров'я видало допис, що сучасна медицина — це не лише високотехнологічне обладнання, а ще й комфорт пацієнтів та медиків.

Тому перед кожним керівником лікарні стоїть завдання – до кінця року “покрити” кондиціонерами палати та ординаторські у медзакладі.

Що кажуть хворі про відсутність кондиціонерів 

У хірургічному відділенні лікарні у Боярці кондиціонерів немає, а тому хворі тут змушені хіба провітрювати палати. 

Катерина та Анастасія після операцій. По черзі шкутильгають до вікна і так регулюють подачу свіжого повітря. Тому, що в палатах мають з'явитися кондиціонери - пацієнтки раді.

У пологовому відділенні лікарні у Боярці уже встановили кондиціонери і там справді комфортно перебувати. 

Що кажуть лікарі про встановлення кондиціонерів 

У тому ж дописі МОЗ йдеться, що з лікарнями, де до нового року не наставлять кондиціонерів, національна служба здоров'я не укладатиме контрактів за певними пакетами. Тобто - не дасть фінансування. За якими саме напрямками не дадуть грошей, у дописі не вказано. 

"Є підозра, що це ті пакети, які займаються стаціонарним лікуванням – це хірургічний, пологовий, терапевтичний", - каже директор лікарні інтенсивного лікування Боярської міської ради Володимир Пляцек. 

Він додає, що лікарні потрібно ще 70 кондиціонерів, вартістю орієнтовно 500 тисяч грн, а таких коштів у медзакладу немає, тому вони звернулись до благодійників. 

У кабінеті лікаря ж кондиціонер встановлений, проте він каже, що готовий віддати його пацієнтам. 

Головний лікар одного із медзакладів у Сумах каже, що їм треба 62 кондиціонери і на це піде мільйон 200 тисяч гривень.

"Для нашої лікарні реальна сума. Це не останні кошти. Ми планували б їх на якесь високоточне обладнання, на медикаменти, перев'язку", - каже директор Сумської клінічної лікарні святого Пантелеймона Володимир Поцелуєв. 

У лікарнях гроші на кондиціонери є - міністр охорони здоров'я Ляшко

За даними Міністерства охорони здоров'я, кондиціонерами нині забезпечені лише 12% палат. І на переконання профільного міністра, гроші на ці пристрої у лікарнях є.

"Ми розуміємо, які залишки на рахунках у закладах охорони здоров'я. Ми чітко бачимо куди заклади охорони здоров'я використовують залишки на рахунках", - зазначає Віктор Ляшко

Що питання з кондиціонерами виникло, тоді коли спала спека - міністр нічого дивного у цьому не бачить. Кондиціонування повітря, додає, давно прописане у санітарних нормах. Просто тепер за недотримання цих норм каратимуть грошима.

"Наші комунікації зазвичай не чують. Тепер ми готові комунікувати. Приїхати на місце. Вийти з гололікарем і власником громади – і показати за рахунок чого у них зменшується фінансування", - наголошує міністр. 

Кондиціонери у лікарнях повинні встановити до завершення 2023 року. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Лікарні зобов'язали встановлювати кондиціонери - бо не буде фінансування

Джерело матеріала
loader
loader