Зерновий конфлікт наближається до розв'язки: Україна звернулася до п'яти країн ЄС
Зерновий конфлікт наближається до розв'язки: Україна звернулася до п'яти країн ЄС

Зерновий конфлікт наближається до розв'язки: Україна звернулася до п'яти країн ЄС

Україна розробила механізм перевірки експорту кукурудзи, ріпаку, соняшнику та пшениці відповідно до дозволу Єврокомісії. План направили п'яти країнам (Польща, Болгарія, Румунія, Угорщина, Словаччина) як пропозиція. Одна з країн – Румунія – вже дала офіційну відповідь.

Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський. Він розкрив, як працюватиме процедура.

Вона передбачає видачу ліцензії від українського уряду протягом 30 днів із дня отримання заявки на експорт. "Відповідна постанова уряду вже прийнята, а тому експорт у п'ять країн без їх узгодження вже не відбувається. Протягом цих 30 днів Україна інформує Європейську комісію та відповідну країну про отримання заявки на експорт", – зазначив Сольський.

Також він подякував представникам усіх п'яти країн ЄС за сприяння вирішенню проблеми. Переговори в конструктивному ключі минулого тижня ведуться і з Польщею, підкреслив Сольський.

"Окремо дякуємо Польщі за максимальну підтримку, яка завжди була і є зараз. І за те, що ми минулого тижня розпочали розмову на нашу пропозицію. Наші продуктивні переговори – це ключ до успішного врегулювання ситуації та стабільності в аграрному секторі кожної з країн", – сказав міністр.

Раніше Сольський уже зазначав, що зерновий конфлікт слід конструктивно вирішувати саме в економічному ключі, а політичні емоційні заяви лише погіршують ситуацію. Міністр також попередив, що коли Україна стане повноправним членом ЄС, такі торговельні суперечки виникатимуть частіше. Саме тому важливо вирішити поточну проблему та отримати відповідний досвід.

За його словами, у Євросоюзі регулярно відбуваються тертя між членами блоку, адже кожна країна прагне захистити свій ринок та своїх агровиробників. Такі дискусії, на думку Сольського, є абсолютно нормальними і є невід'ємною частиною будь-якого демократичного об'єднання.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше президент Польщі Анджей Дуда закликав шукати "золоту середину" у зерновій суперечці з Україною. Крім того, Польща підготувала транзитні коридори для українського зерна.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Чи не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader