На Тернопільщині виявили патогенний токсичний мікроорганізм Bacillus cereus у ввезених з Нідерландів соусах. Цей мікроорганізм може викликати харчові отруєння, шлункові захворювання тощо.
Про це повідомили у ГУ Держпродспоживслужби у Тернопільській області. Там зазначили: виробником соусів є компанія Lekkerkerker Food. Вона, зокрема, виробляє сирний соус Lebo Cheezer. Втім, назву конкретного бренду в службі не вказали, тому стверджувати, що зараженим соусом є саме Lebo Cheezer, не можна.
Одержувачем продукції є компанія "Ян Дженерал Продактс Україна". За даними YouControl:
- юрособа цієї компанії знаходиться у Києві;
- заснована вона естонською компнею "Норс Іст Трейдінг".
"Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області повідомляє про отримання інформаційного повідомлення від 25 вересня 2023 року щодо виявлення Bacillus cereus у соусах з Нідерландів. Згідно із законодавством, оператори ринку зобов'язані вилучати та/або відкликати харчові продукти, що знаходяться в обігу, якщо встановлено, що вони можуть спричинити за собою шкідливий вплив на здоров'я людини", – йдеться у повідомленні.
Куди звертатись при виявленні зараженого соусу
Водночас у службі закликали мешканців області при виявленні зараженого продукту негайно повідомляти їй:
- за адресою – Тернопіль, вул. Микулинецька, 20;
- за номером телефону – (0352) 52-10-10.
Чим небезпечний соус
Як пояснили у службі, Bacillus cereus є умовно патогенним мікроорганізмом, що продукує токсини. Він вражає центральну нервову систему та може викликати поодинокі харчові отруєння, а також:
- шлункові захворювання;
- септицемію;
- ендокардит.
Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше в Україні було виявлено небезпечні авокадо. У них виявили токсичний кадмій.
Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!